Hoogwater en lokale wateroverlast na periode met veel neerslag
In ons gebied is de afgelopen periode veel neerslag gevallen, vooral in Twente. We krijgen al dat water niet op korte termijn afgevoerd. Daardoor kunnen hoogwatersituaties en wateroverlast ontstaan. Dat komt het meest voor in de benedenstroomse delen van de Regge en Dinkel. We zijn op de hoogte van diverse knelpunten en voeren daar acties uit. Zo is het Banisgemaal in werking en is bij de Regge een gemaal ingezet. We kunnen helaas daarmee niet alle overlast voor inwoners en agrariërs voorkomen.
De verwachting is dat er nog een enkele kleine bui kan vallen, maar dat de piek in ons watersysteem is bereikt. Omdat de grondwaterstanden overal in ons gebied behoorlijk hoog staan en de bodem verzadigd is, zal er nog geruime tijd water worden afgevoerd op plaatsen waar dat nodig is. Uiteindelijk zal het waterpeil in de diverse watergangen weer normaliseren.
Knelpunten en acties
We zijn op de hoogte van de diverse knelpunten in ons beheergebied en voeren daar ook acties uit. Zo is het Banisgemaal in werking gezet om de omgeving van Almelo te ontlasten en is er bij de Regge een gemaal ingezet. We kunnen helaas daarmee niet alle overlast voor inwoners, ondernemers en agrariërs voorkomen.
Meer informatie over wateroverlast bij hoogwater en het melden daarvan bij het waterschap vindt u op onze website: Wateroverlast door overstroming.
Actuele situatie en verwachting rivieren
Momenteel heeft de Vecht bij Emlichheim een afvoer van ongeveer 50 m3/s. Volgens de huidige modelverwachting heeft de afvoer op de Vecht zijn hoogte punt bereikt en zal de waterstand vanaf nu gaan dalen.
Bij Gronau heeft de Dinkel momenteel een afvoer van ongeveer 8 m3/s. Volgens de huidige modelverwachting is de piek al bereikt en zal de afvoer vanaf nu dalen.
Ook in de Regge meten we hoge waterstanden, maar het lijkt erop dat de Regge vrijwel overal zijn hoogste punt nu heeft bereikt.
Neerslagoverschot en neerslagtekort
Vanaf 1 april houden we het neerslagtekort bij. Dat is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de hoeveelheid water die verdampt. Wanneer er echter meer neerslag valt dan er verdampt hebben we dus een neerslagoverschot.
Op dit moment meten we op weerstation Twenthe een neerslagoverschot van 44 mm terwijl dat normaal rond deze tijd van het jaar een neerslagtekort is van ongeveer 45 mm. Een verschil van bijna 90 mm!
In het noorden van ons gebied, op weerstation Hoogeveen, is de stand precies 0 mm. Daar is dus geen neerslagtekort en geen neerslagoverschot. Normaal hebben we daar rond deze tijd van het jaar echter een neerslagtekort van ongeveer 40 mm. Ook daar dus 40 mm meer water dan normaal.
De exacte neerslaghoeveelheden zijn onzeker en kunnen lokaal sterk verschillen. De meetstations geven een beeld van de lokale omstandigheden.