Werken langs 3500 meter Lutterhoofdwijk
John Overbeek is toezichthouder projecten bij het waterschap. Eén van zijn projecten is de Lutterhoofdwijk. Langs dit kanaal wordt tussen Coevorden en Slagharen de beschoeiing vervangen. Het werk gaat door ook in tijden met corona.
Werken met maatregelen tegen corona
John vertelt: “Toen we begonnen was er nog geen sprake van coronabesmetting in Nederland.” Dit was op 22 januari dit jaar. In goede afstemming met de buurt en de aanwonenden zijn we aan de slag gegaan om de beschoeiing langs het kanaal bij De Krim te vervangen. Terwijl we bezig waren werden er maatregelen door de regering afgekondigd. Samen met de aannemer hebben gekeken of en hoe we dit konden inpassen in het werk. Gelukkig vallen de aanpassingen reuze mee. “Vooral de 1,50 meter maatregel levert hier geen problemen op. De meeste medewerkers zitten in de cabine van een machine of kraan op een ponton op het water om palen te plaatsen en wiepen (takkenbossen) aan te brengen. We kunnen doorwerken.” Waar de aannemer wel rekening mee moet houden is dat de medewerkers afstand houden tijdens het schaften en dat hygiëne meer aandacht krijgt. Ook samen naar het werk rijden in 1 auto kan niet meer. John vult aan: “Toch is het mooi en voor de economie belangrijk dat we zoveel mogelijk werk door kunnen laten draaien als we dit maar doen volgens de maatregelen van het RIVM. Voor mij is het ook geen probleem om in het veld 1,50 meter afstand te houden van de mensen waar ik als toezichthouder mee te maken heb. Dat zijn in dit geval met name de mensen van de aannemer en aanwonenden. Alleen voelt het toch anders. Ik kan bijvoorbeeld geen hand meer geven als ik iemand spreek. Het is bijzonder dat je overal rekening mee moet houden en dat er veel meer telefonische contacten zijn. Even een bakje koffie meedrinken in de keet tijdens de schaft is er niet meer bij. Toch ben ik veel in het veld. Dan zie we elkaar wel weer even, dat is in ieder geval prettiger dan een skypevergadering. Gelukkig helpt het mooie weer en kunnen we op gepaste afstand van elkaar nu een bouwvergadering buiten de keet houden, volop in de frisse lucht en letterlijk aan de Lutterhoofdwijk. Beter kan eigenlijk niet.”
Wat we doen in het veld
De beschoeiing langs het kanaal is aan één zijde slecht. Het projectteam heeft niet gekozen voor traditionele vervanging maar voor een beschoeiing van een dubbele palenrij met daartussen wiepen. Door dit voor de oude te zetten, ontstaat na aanvulling met grond een plasberm. Hierdoor krijg je een oever waarop allerlei waterplanten tot ontwikkeling kunnen komen. Deze oever is voor flora en fauna veel interessanter, beter voor de visstand en ook mooier voor de omgeving.