De lente en broedseizoen zijn gestart, houd rekening met de natuur

Gepubliceerd op 22 maart 2024

Hier en daar kunnen we al genieten van dagen met lekker lenteweer. Weer om er op uit te trekken, de natuur in of in de tuin aan de slag te gaan. Dit seizoen is ook de periode waarin dieren een plek zoeken om te nestelen, te broeden en te baren. Bovendien vormen de planten en bomen nu nieuwe knoppen. Het is de periode, waarin het nieuwe leven ontstaat en we vragen u daar rekening mee te houden. Gaat u met het lekkere weer in de tuin aan de slag? Maak deze dan klimaatproof en draag met een groene tuin bij aan biodiversiteit.

Geeft dieren rust en ruimte in de natuur

Het lekkere lenteweer uitnodigt al snel uit om de natuur in te trekken. Mocht u gaan wandelen en fietsen op onze schouw- en wandelpaden, houd er dan rekening mee dat die natuur nu zeer kwetsbaar is en houd u aan de regels. Blijf, net als in de bossen en op de heide, ook langs onze beken en rivieren op de wandelpaden. Houd uw hond aan de lijn en neem uw afval mee naar huis om schade aan de natuur en verstoring van broedende of jonge dieren te voorkomen.

Maak je tuin klimaatproof en draag bij aan biodiversiteit

We hebben steeds vaker te maken met langdurige regen, korte hevige buien en periodes van droogte. Met steeds extremer wordend weer wilt u de overlast in uw tuin en op uw perceel zo veel mogelijk beperken. Wij geven u graag enkel tips voor een tuin die klimaatproof is en tegelijkertijd bijdraagt aan de biodiversiteit.

Tegel eruit, plant erin. Een groene tuin draagt bij aan biodiversiteit en zorgt er ook voor dat de regen die valt niet allemaal in het riool verdwijnt. Bij hevige buien kan het water niet snel genoeg weg en wordt het riool overbelast met als gevolg dat straten blank komen te staan. Wanneer u een groene tuin heeft met gras en planten kan het water langzaam in de grond zakken en wordt het riool ontlast. Daarnaast zorgt het vergroenen van uw tuin ook voor minder hitte. Wanneer u planten poot die waardevol zijn voor vlinders, bijen, andere insecten en vogels, ondersteunt u ook nog eens de biodiversiteit.

Plaats een regenton

Heeft u al een regenton in de tuin? De afgelopen zomers was er in ons gebied sprake van een neerslagtekort. Hoewel er nu een redelijke buffer is na een periode met veel neerslag, kan er bij een zeer droge periode al snel weer een tekort ontstaan. Het is dus verstandig om water te sparen zodat u in de drogere periodes een voorraad heeft. In een regenton kunt u het gevallen hemelwater (regen en sneeuw) opvangen en bewaren. Wanneer het dan droger is kunt u dit hemelwater gebruiken om uw planten mee te besproeien.

Kijk op de website van uw gemeente of en welke subsidieregelingen er zijn voor het afkoppelen (het apart inzamelen van regenwater zodat dit niet meer op het vuilwaterriool wordt geloosd) van regenwater en het plaatsen van een regenton. Als waterschap bieden wij geen subsidie voor een regenton. Meer informatie over het vergroenen van uw tuin kunt u vinden via de websites www.groenblauwtwente.nl en www.laatunietverrassen.nl