Regionale start Europees project 'SpongeWorks'

Gepubliceerd op 13 februari 2025

Vrijdag 7 februari 2025 vond in Hardenberg de regionale start plaats van het Europese project SpongeWorks. Dit project werkt aan oplossingen voor ‘te nat’, ‘ te droog’, en biodiversiteit. Belangrijk hiervoor is sponswerking. De bodem kan dan water beter vasthouden en ook langzaam loslaten, als een spons. De Vecht is één van de drie regio’s waar dit project zich afspeelt. Deze regionale start richtte zich dan ook op alle partijen die in deze regio een rol hebben tijdens het project. Omdat de Vecht ‘grensoverschrijdend’ is waren er naast Nederlandse deelnemers zoals de gemeente Hardenberg, Landschap Overijssel, Waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta, Deltares en Universiteit Twente, ook Duitse partners, zoals Landkreis Grafschaft Bentheim, Vechteverband en de Universiteit van Hannover bij deze regionale startbijeenkomst.

Het klimaat verandert. Europa warmt twee keer sneller op dan de rest van de wereld. We staan voor de uitdaging om te gaan met extreem weer. Ook in Nederland, want ook hier hebben we te maken met extreme wateroverlast en droogte. Dit brengt uitdagingen met zich mee die wij, als waterschap, niet alleen kunnen oplossen. Hier hebben we onze partners, andere overheden, inwoners, ondernemers en anderen voor nodig. Tijdens het project SpongeWorks werken verschillende Europese partijen samen om praktische maatregelen te verbinden aan wetenschappelijke kennis. Deze kennis kan uiteindelijk  in heel Europa worden gebruikt.

De Vecht

De reden dat we als Waterschap dit project omarmen is omdat er binnen dit project aandacht is voor de samenhang tussen ‘te nat’ en ‘te droog’ en tegelijkertijd voor biodiversiteit wat voor de waterkwaliteit weer erg belangrijk is. De Vecht is de grootste en belangrijkste afvoerrivier en heeft veel invloed op de grondwaterstanden in het omliggende gebied.
SpongeWorks kan hier helpen om het water langer vast te houden. Hierdoor is er een minder snelle afvoer van water waardoor er benedenstrooms minder problemen ontstaan. En is er langs de Vecht langer water beschikbaar wat weer goed is voor de landbouw en de natuur.

Door de combinatie van de uitvoering en de wetenschap proberen we meer inzicht te krijgen in wat het effect van getroffen maatregelen is. Dit doen we samen met de partners binnen het project. In de eerste plaats met de directe omgeving en de regionale partners zoals de gemeente Hardenberg. En met de Duitse partners zoals Grafschaft Bentheim, de Universiteit Twente, Deltares en met nieuwe partners uit Europa.

Informatie over het project dat we uitvoeren volgt binnenkort.


Van links naar rechts: Alwin te Rietstap (wethouder gemeente Hardenberg), Sandra Cichon (bestuurder Landkreis Grafschaft Bentheim) en Gerald Aveskamp (bestuurder waterschap Vechtstromen) tijdens de regionale start van het project SpongeWorks.