Samenwerking UPPWATER Medicijnrestenverwijdering
Waterschap Vechtstromen gaat samenwerken met Nijhuis Saur Industries om het project UPPWATER Medicijnrestenverwijdering te realiseren. UPPWATER is het aanjaagprogramma voor de groei van de Nederlandse watertechnologiesector en wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het stimuleert de samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven om vernieuwende technologieën te ontwikkelen en op de wereldmarkt te realiseren om de waterkwaliteit te verbeteren.
Aanleiding project
In het oppervlaktewater van Oost-Nederland is sprake van een hoge concentratie microverontreinigingen, waaronder medicijnresten. Helaas worden die in de huidige zuiveringsprocessen van rioolwaterzuiveringen deels verwijderd. Een te groot deel komt toch in beken, sloten en rivieren terecht. Dat is slecht voor het waterleven. Landelijke en Europese wet- en regelgeving stelt steeds hogere eisen aan de waterkwaliteit. Bijvoorbeeld als het gaat om medicijnresten. Om aan de eisen te kunnen voldoen zijn nieuwe technologieën nodig die het mogelijk maken om op grote schaal afvalwater te kunnen zuiveren. Het doel van dit project is ervaring opdoen met het verlagen van de concentratie medicijnresten in het gezuiverde afvalwater. Daarom komt op de rioolwaterzuivering in Enschede een installatie voor het verwijderen van de micro verontreinigingen. Op deze manier wordt het hergebruik van gezuiverd afvalwater voor industriële of andere doelen mogelijk gemaakt.
Samenwerking
Om het project UPPWATER Medicijnrestenverwijdering te kunnen ontwerpen en realiseren is het noodzakelijk om de innovatiekracht van de commerciële markt en kennisinstellingen vroegtijdig en langdurig met het waterschap te verbinden. Het project is Europees aanbesteed en het consortium Nijhuis heeft deze gewonnen. Het consortium bestaat uit hoofdaannemer Nijhuis Saur Industries die namens het samenwerkingsverband CLC Water heeft ingeschreven. Voor dit project sluiten bovendien Jotem Water Solutions, NX Filtration en Van Remmen UV Technology aan, vanwege hun specifieke kennis voor de betreffende technologieën. CLC Water is een duurzame samenwerking van ADS Groep, Nijhuis Saur Industries, Witteveen+Bos, Pannekoek GWW en Moekotte.
Daarnaast wordt een expertgroep van kennisinstellingen ingeschakeld voor kennisuitwisseling, analyse en optimalisatie van de maatregelen. Het is goed om te zien dat veel verschillende partijen en disciplines hun input gaan leveren. Het consortium gaat nu aan de slag met voorbereidings- en ontwerpfase voor de eerste demofase.
UPPWATER en de waterschappen
Bedrijven, overheden en kennisinstituten trekken in UPPWATER samen op door stappen te zetten in onderzoek, testen, fullscale demonstraties en marktontwikkeling. Het doel is de economische groei van de Nederlandse watertechnologiesector en het meewerken aan technologieën die kunnen helpen bij voldoende en kwalitatief goed water. Dit raakt de kerntaak van de waterschappen. Daarom is het vanzelfsprekend dat ze deel uitmaken van UPPWATER. Het levert veel kennis en ervaring op én het is zeer relevant met het oog op de opgaves op het gebied van waterkwaliteit. De komende tien jaar gaan vijf waterschappen 20 full scale demonstratieprojecten uitvoeren met verschillende technieken. In totaal is daar een bedrag van ruim 46 miljoen euro mee gemoeid.
Op 11 maart 2025 is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door Jos Jogems en Rob Sjerps namens Waterschap Vechtstromen en Ronald Ruijtenberg namens Nijhuis Saur Industries.