Pop-up expositie 'Zichtbaar verleden' in waterschapshuis Almelo

Gepubliceerd op 22 mei 2024

Tijdens de viering van het 10-jarig jubileum van waterschap Vechtstromen op donderdag 16 mei,  werd oud-dijkgraaf Velt en Vecht, Wim Wolthuis, verrast met het eerste exemplaar van ‘Zichtbaar verleden’. In het boek wordt teruggekeken op 10 jaar Vechtstromen én 140 jaar waterschappen in ons gebied. Verder is er een pop-up expositie over het ‘zichtbare verleden’ in het waterschapshuis in Almelo. De expositie is vrij toegankelijk voor publiek. Vanaf juli reist de expositie door het werkgebied van het waterschap.

Henriëtte Tavenier (Stichting Beeldruimte) en Nicole Herink (Grafisch ontwerpbureau Oostenwind) maakten het boek. Ze hebben de voorgeschiedenis van Vechtstromen in beeld gebracht met behulp van voorwerpen, foto’s en verhalen uit de archieven. Deze vond Tavenier bij Vechtstromen, maar ook bij de provincies Drenthe en Overijssel en diverse historische verenigingen. Door al deze kleine beelden en verhalen te bundelen ontstaat er goed zicht op het werk van het waterschap. De opgaven van toen kennen veel gelijkenissen met de opgaven van nu.

140 jaar waterschappen

Het boek bevat een terugblik, maar gaat verder gaat dan het 10-jarig bestaan van Vechtstromen. Nog vrij vers in het geheugen ligt de fusie tussen de waterschappen Regge en Dinkel en Velt en Vecht in 2014. Deze fusie was niet de eerste keer in ons gebied dat waterschappen besloten samen verder te gaan. Vechtstromen kent vele voorgangers. Zo’n 140 jaar geleden ontstonden een flink aantal waterschappen. De aandacht voor water gaat zelfs nog verder terug in de tijd, beschrijft historicus Wim Coster in het boek.
De provinciën Overijssel en Drenthe ondersteunden de creatie van het boek. Watergraaf Stefan Kuks: “Dankzij een subsidie van de provincie Overijssel kunnen wij het werk van het waterschap, door de vele jaren heen, in het gebied zichtbaar maken. De provincie Drenthe heeft een inhoudelijke bijdrage geleverd”.

Het boek en de expositie

Het boek "Zichtbaar Verleden" is op 16 mei tijdens de Jubileumviering 10 jaar Vechtstromen, speciaal georganiseerd voor bestuurders van de afgelopen 10 jaar, overhandigd aan de laatste dijkgraaf van waterschap Velt en Vecht, Wim Wolthuis.

Sinds 16 mei staat er ook een pop-up expositie over het zichtbare verleden in het waterschapshuis in Almelo. Deze expositie is vrij toegankelijk voor publiek. Vanaf juli reist de expositie door het werkgebied van het waterschap en is op verschillende plaatsen te bezichtigen.


Stefan Kuks (rechts) overhandigt het eerste exemplaar van het boek ‘Zichtbaar Verleden’ aan oud-dijkgraaf Wim Wolthuis