Alle inlaten vanuit het Twentekanaal nu gesloten

Gepubliceerd op 14 juni 2024

In het Twentekanaal zijn verhoogde concentraties hexachloorcyclohexaan (HCH) gemeten. Na metingen in ons watersysteem, blijkt nu dat er in één van onze watergangen ook een hoge concentratie HCH voorkomt van 0,039 microgram per liter. Bij deze watergang, de Bolscherbeek, was de inlaat vanuit het Twentekanaal nog niet gesloten, omdat het achterliggende watersysteem snel droogvalt. Met het sluiten van deze inlaat staan nu al onze inlaten vanuit het Twentekanaal dicht. We onderzoeken de mogelijkheden om eventuele schade te beperken.

Het is nog onduidelijk waardoor de concentratie HCH in het Twentekanaal is verhoogd. Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo zoeken samen naar de oorzaak en bepalen welke maatregelen genomen moeten worden om de verhoogde concentraties terug te dringen. HCH is een zeer zorgwekkende stof (ZZS). Het maximale jaargemiddelde voor de HCH-waarde vanuit de kaderrichtlijnwater is 0,02 microgram per liter (ug/l). De maximale acute waarde is 0,04 ug/l.

Alle inlaten gesloten

Alle inlaten naar ons watersysteem vanuit het Twentekanaal, zijn op dit moment gesloten. De meeste achterliggende gebieden zullen daar geen direct effect van ondervinden, aangezien er ruim voldoende neerslag is gevallen in ons gebied.

Relatief korte waterloop

Bij de Bolscherbeek ten noorden van het Twentekanaal bestaat er wel risico op snelle effecten bij het sluiten van de inlaat. Deze relatief korte waterloop loopt vanaf het Twentekanaal langs en door Goor en mondt uit na ongeveer 3 kilometer in de Regge. Vanwege het snelle effect na sluiten van de inlaat, hebben we deze inlaat zo lang mogelijk opengehouden.
Nu we daar een hoge concentratie HCH hebben gemeten, hebben we ook deze inlaat gesloten. We onderzoeken welke maatregelen mogelijk zijn om de eventuele gevolgen te beperken. Ondertussen blijven we de kwaliteit van ons oppervlaktewater rondom het Twentekanaal monitoren.

Advies voor inwoners

We doen ons best om de effecten van het sluiten van de inlaat te beperken. Als inwoners effecten zien in de Bolscherbeek, dan kunnen ze dit melden bij het waterschap via 088 - 220 33 33. Advies aan inwoners is om geen vissen uit de Bolscherbeek te eten en er geen honden in te laten zwemmen.

Lindaan

HCH / hexachloorcyclohexaan, ofwel Lindaan is een zeer zorgwekkende stof, die schadelijk is voor mens en milieu en vooral als insecticide werd gebruikt. Lindaan is giftig voor waterorganismen, wordt langzaam afgebroken en stapelt zich in de voedselketen (vooral bij vis). Ten opzichte van andere pesticiden heeft Lindaan een hogere oplosbaarheid en is vluchtiger. Deze eigenschappen maken dat Lindaan zich makkelijk kan verspreiden. Sinds 2009 is het verboden om Lindaan te produceren en te gebruiken.