Verhoogde PFOS concentratie gevonden in waterloop rond voormalige vliegbasis Twenthe


Nadat recent op de voormalige vliegbasis Twenthe een verhoogde concentratie PFOS werd ontdekt in het oppervlaktewater, verrichtte waterschap Vechtstromen metingen in haar waterlopen direct naast het terrein. In de Hesbeek, één van die waterlopen, is een verhoogde concentratie PFOS ontdekt. Het waterschap gaat nader onderzoek doen om een completer beeld van de vervuiling te krijgen. Het advies is om tot nader order geen vis te eten uit de Hesbeek tussen de voormalige vliegbasis en de Koppelleiding langs de spoorlijn Hengelo-Oldenzaal.

Op het meetpunt in de Hesbeek werd een concentratie van 100 ng/l aan PFOS  gevonden. De oppervlakewaternorm  voor PFOS is  0,65 ng/l. Het RIVM adviseert bij deze hoeveelheid om geen vissen te eten uit de circa 1,5km Hesbeek in het buitengebied vanaf de voormalige vliegbasis. Zie het bijgevoegde kaartje voor het betreffende gebied.

LET OP: het gaat niet om de Hesbeek die door de bebouwde kom van Hengelo stroomt. Die heeft geen verbinding met het deel van de Hesbeek bij het vliegveld waarin de verhoogde concentratie PFOS is gevonden.

Om een compleet en betrouwbaar beeld te krijgen van de ernst en de omvang van de vervuiling in de Hesbeek en omliggende waterlopen grenzend aan de voormalige vliegbasis, gaat het waterschap nader onderzoeken hoever de vervuiling is verspreid en hoe dit probleem in de waterlopen aangepakt kan worden. De provincie Overijssel en de gemeente Enschede doen daarnaast nader onderzoek naar de bron van de vervuiling op het voormalige vliegbasisterrein.

Met vragen over de verhoogde PFOS concentratie in de Hesbeek, kunnen mensen contact opnemen met waterschap Vechtstromen via 088-2203333 of het contactformulier. Meer informatie staat op www.vechtstromen.nl en specifieke informatie over PFAS staat op de website van het RIVM.


Kaartje van het gebied waar het advies geldt om geen vis uit de Hesbeek te eten

Het betreft de Hesbeek in het buitengebied, vanaf het vliegveldterrein tot aan de Koppelleiding. Er stroomt ook een deel Hesbeek door de bebouwde kom van Hengelo. Dit deel heeft echter geen verbinding met het deel dat vanaf de vliegbasis komt en dat uitkomt in de Koppelleiding bij de spoorlijn Hengelo-Oldenzaal.

Voorbeeld van monstername in een beekloop