Update – Verdunnen en afvoeren HCH-concentratie Twentekanaal momenteel gestopt

Gepubliceerd op 24 september 2024

Door het verdunnen en afvoeren van met HCH vervuild water, voldoet het Twentekanaal op dit moment weer grotendeels aan de waterkwaliteitsnorm voor oppervlaktewater. Daarom heeft Rijkswaterstaat, in overleg met de waterschappen, het proces van verdunnen en afvoeren gestopt en wordt er vanaf dinsdag 24 september 12.00 uur geen water meer bij gemaal Eefde omhoog gepompt.

De maatregel om het met HCH vervuilde water in het Twentekanaal te verdunnen en via Kanaal Almelo-De Haandrik en de Vecht naar het IJsselmeer af te voeren, is op dit moment niet nodig. De waardes HCH liggen in het grootste deel van het Twentekanaal nu namelijk ruim onder de norm voor oppervlaktewater.

Eén inlaat blijft voorlopig gesloten

Het water in het deel van het Twentekanaal, tussen de sluis in Delden en de sluis in Hengelo, is niet verdund en afgevoerd. Het waterschap haalt hier op één locatie water uit het kanaal via een inlaat tussen Delden en de A35. Deze voorziet een deel van het landelijk gebied tussen Almelo, Delden en Hengelo van water. De inlaat blijft dicht zolang de concentratie HCH in dit deel van het kanaal te hoog is.

Bronaanpak (aanpak die gericht is op het voorkomen van emissies)

Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo zoeken samen naar de oorzaak van de verhoogde concentratie HCH. Pas als de oorzaak is achterhaald kan worden bepaald welke maatregelen genomen moeten worden om de verhoogde concentraties terug te dringen.


Wij blijven ons watersysteem monitoren en houden de situatie nauwgezet in de gaten. We laten alleen water in wanneer dat nodig is en wanneer het water dat we inlaten ook voldoet aan de norm.