Update: oorzaak vervuiling in vijver Pompstationweg-Horstlindelaan te Enschede bekend

Gepubliceerd op 13 september 2024

De bruine substantie die gisteren is aangetroffen in de vijver ter hoogte van de Pompstationweg-Horstlindelaan te Enschede blijkt bruinalg. Een broertje van de Blauwalg. Wij houden de komende dagen het zuurstofgehalte in de vijver in de gaten. Over een paar dagen zullen ook de duikers weer geopend worden. De bruinalg hoeft niet afgezogen te worden en verdwijnt vanzelf weer.

Bruinalg

Bruinalg is een broertje van de Blauwalg. Deze algensoort geeft een dichte bruine drijflaag op het wateroppervlak. Hierdoor kan zuurstof dat door de algen geproduceerd wordt en luchtbellen die uit de bodem komen, niet ontsnappen. Er vormen zich bellen in de drijflaag die op een gegeven moment knappen, wat een knisperende geluid veroorzaakt. Het zuurstofgehalte in het water is in de ochtend lager dan de avond, dit klopt met het beeld dat rond bruinalg bekend is. Het zuurstofgehalte houden wij de komende dagen in de gaten.

Donderdag 12 september

Er is een bruine substantie aangetroffen in de vijver ter hoogte van de Pompstationweg-Horstlindelaan te Enschede. Het is op dit moment nog niet bekend wat deze substantie is. Wij dammen een deel van de vervuilde vijver af door de duikers af te sluiten, houden de waterkwaliteit dagelijks een aantal keer in de gaten en laten het vervuilde water waar nodig door een aannemer afpompen. Er wordt onderzocht wat voor substantie het betreft en waar dit vandaan komt.

Wij beoordelen de komende dagen de situatie ter plaatse en zullen de opruimwerkzaamheden starten wanneer dit nodig is.

Heeft u informatie? Meld het ons.

Er wordt onderzoek gedaan naar de samenstelling en herkomst van deze vervuiling. Mocht u hierover informatie hebben of weten hoe de substantie in het water terecht is gekomen, dan vragen we u om contact met ons op te nemen via telefoonnummer 088-220 3333.

Laat geen honden in het water

We adviseren mensen om geen honden los te laten lopen, zodat ze niet in het water gaan zwemmen of er uit kunnen drinken.