Start werkzaamheden aan oude Vechtarm in Ommen

Gepubliceerd op 17 september 2024

Vanaf 23 september begint aannemer Nonak B.V. uit Ommen met de werkzaamheden aan de oude Vechtarm in Ommen. Deze Vechtarm wordt weer aangesloten op de Vecht. Zo stroomt het water uit de Vecht de Vechtarm weer in en verbetert de waterkwaliteit.

De werkzaamheden en planning

Vanaf maandag 23 september begint de aannemer met de voorbereidende werkzaamheden. Als eerste brengt de aannemer rijplaten aan en verwijderen ze het hekwerk en de begroeiing. Daarna wordt een oude duiker verwijderd en de ondergrond afgegraven. De grond die hierbij vrijkomt, wordt deels hergebruikt bij de werkzaamheden die in Eerderhooilanden worden uitgevoerd. Om de taluds te verstevigen, worden stortstenen gebruikt die vrijkomen uit de werkzaamheden aan de haven in Ommen. Zo gaan we zorgvuldig om met het hergebruiken van grondstoffen.

Niet openbaar toegankelijk

De Vechtarm is niet openbaar toegankelijk. Om te voorkomen dat vaartuigen ongeoorloofd gebruik maken van de Vechtarm, plaatst de aannemer een bord ‘verboden in te varen’ en wordt er een zogeheten sperlijn aangebracht. Deze sperlijn is een drijvende ballenlijn, waar men niet overheen of onderdoor kan varen.

De planning is dat de werkzaamheden eind oktober 2024 afgerond zijn.


Verbeteren waterkwaliteit

Vlakbij openluchtzwembad ‘Olde Vechte’ in Ommen ligt een oude Vechtarm, die op dit moment aan één kant aangesloten is op de Vecht. In deze Vechtarm is geen stroming in het water, waardoor de waterkwaliteit slecht is. Dit wordt versterkt door de extreme groei van het plantje eendenkroos, dat als een groene deken over het water ligt. Om dit op te lossen en de waterkwaliteit te verbeteren, wordt de Vechtarm weer aangesloten op de Vecht. Hierdoor kan het water de Vechtarm weer in stromen.