Waterstanden dalen na natte septembermaand

Gepubliceerd op 4 oktober 2024

September was een natte maand. Door de vele neerslag is het grondwater behoorlijk gestegen en staat het op enkele plekken zelfs zeer hoog voor de tijd van het jaar. Er komen nu echter enkele droge dagen aan, waardoor de afvoeren en grondwaterstanden weer zullen dalen. Daarnaast staat een deel van onze stuwen op winterpeil om er voor te zorgen dat er water afgevoerd wordt waar dat wenselijk is.

Tot en met zondag is het veelal droog met geregeld zon. De nachten en ochtenden verlopen dan wel koud met ook kans op mist. Vanaf zondag wordt het wat warmer, maar neemt ook de kans op regen weer toe

Grondwaterstanden

Door de aanhoudende neerslag afgelopen weken zijn de waterstanden gestegen. We hebben nu een fors neerslagoverschot en hoge grondwaterstanden. De komende dagen wordt een droger weertype verwacht, waardoor de (grond)waterstanden wat zullen dalen. Met de huidige weersverwachtingen zal de grondwaterstand de komende periode dalen.

Actuele situatie en verwachting rivieren

Momenteel heeft de Vecht bij Emlichheim een verhoogde afvoer van 43 m3/s. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer op de Vecht de komende dagen weer gaan dalen.

Bij Gronau heeft de Dinkel momenteel een hoge afvoer van 6 m3/s. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer op de Dinkel de komende dagen ook weer gaan dalen.

Ook de Regge heeft op dit moment een wat verhoogde waterstand voor de tijd van het jaar.

De afvoer va het Afwateringskanaal bij Gramsbergen is momenteel ongeveer 12 m3/s. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer dalen.

Neerslagoverschot en neerslagtekort

Vanaf 1 april houden we het neerslagtekort of -overschot bij. Dat is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de hoeveelheid water die verdampt. Wanneer er meer neerslag valt dan er verdampt hebben we een neerslagoverschot.

Op dit moment meten we op weerstation Twenthe een neerslagoverschot van ongeveer 140 mm terwijl dat normaal rond deze tijd van het jaar een neerslagtekort is van ongeveer 85 mm.

In het noorden van ons gebied, op weerstation Hoogeveen, is een neerslag overschot van 10mm. Normaal hebben we daar rond deze tijd van het jaar een neerslagtekort van ongeveer 55 mm.

De exacte neerslaghoeveelheden zijn onzeker en kunnen lokaal sterk verschillen. De meetstations geven een beeld van de lokale omstandigheden