Neerslag geeft verlichting, meer regen blijft welkom

Gepubliceerd op 25 april 2025

De afgelopen dagen is er redelijk wat neerslag gevallen. Dit is goed voor de natuur en de landbouw. Gewassen, planten en bomen vragen namelijk steeds meer vocht om te groeien. We houden zo veel mogelijk water vast, zodat dit in de bodem kan zakken om het grondwater aan te vullen. De grondwaterstanden zijn licht gestegen, net als de waterstanden in beken, sloten en rivieren, maar ze blijven laag voor de tijd van het jaar. Meer regen blijft dus welkom. Vanaf het weekeind wordt het echter weer droog en gaan de temperaturen omhoog.

Grondwaterstanden

De meeste grondwaterstanden in ons gebied bevinden zich, dankzij de regen van afgelopen week, rond het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Op enkele plekken is het echter nog lager dan normaal. We houden de situatie in ons hele gebied scherp in de gaten en houden stuwen op een hoger peil om water vast te houden.

Oppervlaktewater

Met het oppervlaktewater proberen we onder meer de grondwaterstanden te beïnvloeden. Dat is erg ingewikkeld en afhankelijk van heel veel dingen. Zoals het weer, de weersvoorspellingen, de kenmerken van de bodem en het gebied en de hoeveelheid regen die al is gevallen. Of juist niet. Elke situatie is anders en daarom hebben we het ook vaak over maatwerk. Onze peilbeheerders staan hierover in nauw contact met grondgebruikers.

Daar waar de omstandigheden gunstig waren, zijn we dit jaar al vroeg begonnen met het vasthouden van water (stuwen op zomerstand). Vanwege de aanhoudende droogte maken we bovendien gebruik van droogtestuwen (in de gebieden waar we geen water kunnen aanvoeren). We wegen continue af waar we water vast kunnen houden om droogte tegen te gaan en waar we water af moeten voeren om overlast te voorkomen.

Wateraanvoergebieden

Op plekken waar water aangevoerd kan worden is dit afgelopen week gestart. Via het gemaal Eefde kan er water vanuit de IJssel via het Twentekanaal naar ons gebied worden aangevoerd. Op dit moment is er, na de regen van deze week, nog niet zo veel water nodig om aan de vraag te voldoen. Dat kan echter snel veranderen. Hiervoor worden tijdelijke pompinstallaties gebruikt. De eerste van deze installaties is inmiddels geplaatst en voert extra water via de Twentekanalen aan naar het zuidelijk deel van ons gebied. In het noordelijk deel van ons gebied voeren we water aan vanuit het IJsselmeer.

Onttrekken uit oppervlaktewater en beregeningsregeling

Wilt u water onttrekken uit oppervlaktewater, houd er dan rekening mee dat u dat bij elke onttrekking boven de 10 kuub bij ons meldt, bij meer dan 60 kuub heeft u een vergunning nodig.

Het hele jaar is de beregeningsregeling van kracht. Dat houdt in dat er geen water uit een waterloop mag worden onttrokken wanneer er over de eerstvolgende benedenstroomse stuw geen water meer stroomt.

Actuele situatie en verwachting rivieren

Vanaf vrijdag wordt het weer zonnig en warm. Ook na het weekeind blijft het droog en stijgen de temperaturen naar zomerse waarden.

Lange termijn: Warm en droog met hier en daar wat bewolking in de loop van de volgende week.

De waterstanden op de Vecht, Dinkel, Regge en het Afwateringskanaal zijn de afgelopen dagen gestegen maar zullen volgens de huidige modelverwachting de komende dagen weer dalen.

Neerslag afgelopen 30 dagen

Vanaf 1 april tot 1 oktober houden we het neerslagtekort of -overschot bij. Dat is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de hoeveelheid water die verdampt. Wanneer er meer neerslag valt dan er verdampt hebben we een neerslagoverschot.

Op dit moment meten we de hoeveelheid neerslag per 30 dagen. Op weerstation Twenthe zien we een neerslag van ongeveer 39 mm, terwijl dat normaal rond deze tijd van het jaar 47 mm is.

In het noorden van ons gebied, op weerstation Hoogeveen, is de afgelopen 30 dagen een hoeveelheid neerslag van 21 mm gemeten. Normaal meten we daar rond deze tijd van het jaar een neerslag van ongeveer 44 mm.

Waterkwaliteit

In het 2e pand van het Twentekanaal (tussen Delden en Hengelo) is de HCH-concentratie boven de norm. Om geen HCH-vervuild water in ons watersysteem te krijgen, blijven de inlaten uit dit pand gesloten.

De waterkwaliteit van vijvers in ons gebied staat nog niet onder druk. Het water is nog relatief koud en dat is gunstig voor de kwaliteit en het zuurstofgehalte. Dat kan echter snel omslaan bij warme omstandigheden en droogte. Om de waterkwaliteit in vijvers in stedelijk gebied te beschermen en snel te kunnen handelen, treffen we daarom nu al voorbereidingen voor een eventueel onttrekkingsverbod voor deze vijvers.

In ons beheergebied zijn op dit moment geen locaties met een negatief zwemadvies vanwege onvoldoende waterkwaliteit.