Update - Verdunnen en afvoeren water Twentekanaal in gang gezet

Gepubliceerd op 7 augustus 2024

De maatregel om het water in het Twentekanaal te verdunnen en gecontroleerd af te voeren naar het IJsselmeer is in gang gezet. Daarmee wordt de HCH-vervuiling in het deel van het kanaal tussen Eefde en de sluis bij Delden en in de Zijtak Almelo aanzienlijk verminderd. Het waterschap kan het kanaalwater dan weer gebruiken om een groot deel van het achterliggende gebied te voorzien van schoon water.

Het verdunnen en afvoeren van het water uit het Twentekanaal verloopt via Kanaal Almelo de Haandrik en de Vecht naar het IJsselmeer. De waterkwaliteit wordt op verschillende locaties in de gaten gehouden. Bij een HCH-gehalte lager dan de norm van 0,02 microgram per liter opent het waterschap haar inlaten en wordt het achterliggende gebied voorzien van schoon water. Hiermee wordt droogteschade aan de landbouw, flora en fauna, watergangen en gebouwen voorkomen.

Waterkwaliteit

Het monitoren van de waterkwaliteit tijdens het verdunnen en afvoeren is ook van belang voor activiteiten rond het water bij Kanaal Almelo de Haandrik en de Vecht. Volgens de modellen komt het verdunde water uit het Twentekanaal, dat naar verwachting dan al onder de HCH-norm zit, rond het weekend aan bij de Vecht. Daar wordt het nog een keer extra verdund met water dat vanuit Duitsland door de Vecht stroomt. Dit water kan gebruikt worden voor de gangbare gebruiksfuncties, zoals onder andere recreatie.

Wat zwemmen betreft geeft het waterschap wel het gebruikelijke advies dat altijd geldt: zwem alleen in water dat is aangewezen als officiële zwemwaterlocatie. Daar is geen scheepvaart die gevaar kan opleveren en het water wordt er regelmatig getest op allerlei ongewenste stoffen, blauwalg en botulisme. Kijk voor meer informatie op www.zwemwater.nl

Openen van de inlaten

Zodra de HCH-waarde in het Twentekanaal gedaald is tot onder de norm, dan zullen we de inlaten vanuit het Twentekanaal openen. Door de lokale buien van de afgelopen periode heeft het achterliggende gebied van het Twentekanaal overigens veel neerslag gekregen. Dat heeft extra buffer aan grondwater voor dat gebied opgeleverd.
Ook andere inlaten langs de route, die uit voorzorg zijn gesloten, kunnen weer open zodra we door metingen geconstateerd hebben dat de HCH-waardes onder de norm blijven.

Eén inlaat blijft dicht

Het water in het deel van het kanaal, tussen de sluis in Delden en de sluis in Hengelo, wordt niet verdund en afgevoerd. Het waterschap haalde hier op één locatie water uit het kanaal via een inlaat tussen Delden en de A35. Deze voorziet een deel van het landelijk gebied tussen Almelo, Delden en Hengelo van water. De inlaat blijft dicht zolang de concentratie HCH in dit deel van het kanaal te hoog is.
Op dit moment heeft het dicht laten van de inlaat nog geen effect op dit gebied omdat er de laatste tijd voldoende neerslag is gevallen. Het waterschap probeert het water in dit gebied zo lang mogelijk vast te houden.