Waterkwaliteit onder druk door warmte en mogelijke hoosbuien

Gepubliceerd op 13 augustus 2024

Door hoge temperaturen warmt het oppervlaktewater snel op. Omdat warmer water minder zuurstof kan bevatten, neemt het zuurstofgehalte in dat water af. Dat is vooral het geval in ondiep water dat niet of nauwelijks stroomt, zoals vijvers. De hoeveelheid zuurstof in het water is van groot belang voor de waterkwaliteit en waterorganismen, zoals vissen. Naast zuurstoftekort, kunnen in stilstaand of weinig stromend water ook andere kwaliteitsproblemen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn de groei van blauwalgen (groep algen die bij overmatige bloei giftig kunnen zijn) en botulisme.

Ook hoosbuien kunnen leiden tot kwaliteitsproblemen. Er komt dan veel stof, rommel en voedingsstof in een keer het water in en ook kunnen er overstorten van het riool plaats vinden. Daardoor kan binnen korte tijd zuurstofgebrek in het water ontstaan en kan er vissterfte optreden. Ook hier zijn vijvers waar geen wateraanvoer mogelijk is, het meest kwetsbaar.
Mocht u naar lucht happende of dode vissen zien, neem dan contact op met het waterschap. Raak dode dieren niet aan en vermijd het contact met water waarin dode dieren drijven.

Daarnaast kan tijdens of na hoosbuien in beken en rivieren een sterke stroming ontstaan door hoog water. Hierdoor kan voor watersporten zoals suppen of kanovaren een gevaarlijke situatie ontstaan.

Zwemwater

Het is beter om uw huisdier niet te laten zwemmen in water van vijvers of ander stilstaand water. Voor mensen geeft het waterschap het advies om alleen te zwemmen in water dat is aangewezen als officiële zwemwaterlocatie. Daar wordt de waterkwaliteit gecontroleerd, onder andere op blauwalgen (groep algen die bij overmatige bloei giftig kunnen zijn). Kijk voor meer informatie op www.zwemwater.nl