Update – Inlaten vanuit merendeel Twentekanaal kunnen open

Gepubliceerd op 20 augustus 2024

De maatregel om het met HCH vervuilde water in het Twentekanaal maximaal te verdunnen en via Kanaal Almelo-De Haandrik en de Vecht naar het IJsselmeer af te voeren is nog steeds van kracht. Metingen laten zien dat ondertussen ook in het merendeel van het Twentekanaal de concentraties HCH onder de norm liggen. In die delen van het Twentekanaal kunnen de inlaten weer open.

We openen enkel de inlaten waarbij daadwerkelijk een watervraag is. Dit doen we om de doorstroming in het watersysteem vanuit het Twentekanaal richting het IJsselmeer zo goed mogelijk op gang te houden. We blijven de situatie nauwgezet monitoren.

Eén inlaat blijft dicht

Het water in het deel van het Twentekanaal, tussen de sluis in Delden en de sluis in Hengelo, wordt niet verdund en afgevoerd. Het waterschap haalt hier op één locatie water uit het kanaal via een inlaat tussen Delden en de A35. Deze voorziet een deel van het landelijk gebied tussen Almelo, Delden en Hengelo van water. De inlaat blijft dicht zolang de concentratie HCH in dit deel van het kanaal te hoog is.

Zwemmen

Het waterschap geeft altijd het advies om alleen te zwemmen in water dat is aangewezen als officiële zwemwaterlocatie. Kijk voor meer informatie op www.zwemwater.nl