Waterstanden dalen weer na extreme neerslag

Gepubliceerd op 26 juli 2024

Afgelopen week zijn er lokaal extreme hoosbuien ons beheersgebied overgegaan, waarbij op sommige plekken wel rond 100mm regen in korte tijd is gevallen. Door deze hevige neerslag zijn de waterstanden op de Vecht en met name de Dinkel sterk gestegen. De hoogste waterstand is inmiddels geweest en het is nu weer aan het dalen. Door de hoeveelheid neerslag de afgelopen periode, hebben we een fors neerslagoverschot en hoge grondwaterstanden. Deze hoge grondwaterstanden kunnen op sommige plekken overlast veroorzaken voor inwoners en agrariërs. Vanaf zondag wordt een droger weertype verwacht waardoor de (grond)waterstanden weer zullen dalen.

Grondwaterstanden

Doordat de grondwaterstanden overal in ons gebied hoog staan en de bodem verzadigd is, zal er water worden afgevoerd op plaatsen waar dat nodig is. Zodra het grondwater weer op normaal peil is, zal waar mogelijk ook water worden vastgehouden. Met de huidige weersverwachtingen zal de grondwaterstand de komende periode dalen.

Actuele situatie en verwachting rivieren

Momenteel heeft de Vecht bij Emlichheim een hoge afvoer van wel 77 m3/s. Op dit moment zijn de sluizen in de Vecht vanwege de hoge waterstand gesloten en geldt er een negatief vaaradvies omdat de snelle stroming gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer op de Vecht de komende dagen weer gaan dalen.

Bij Gronau heeft de Dinkel momenteel een enorm hoge afvoer voor de tijd van het jaar. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer op de Dinkel de komende dagen ook weer gaan dalen.

Ook de Regge heeft op dit moment een verhoogde waterstand voor de tijd van het jaar.

Neerslagoverschot en neerslagtekort

Vanaf 1 april houden we het neerslagtekort of -overschot bij. Dat is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de hoeveelheid water die verdampt. Wanneer er echter meer neerslag valt dan er verdampt hebben we dus een neerslagoverschot.

Op dit moment meten we op weerstation Twenthe een neerslagoverschot van 125 mm terwijl dat normaal rond deze tijd van het jaar een neerslagtekort is van ongeveer 100 mm. Een verschil van ongeveer 225 mm.

In het noorden van ons gebied, op weerstation Hoogeveen, is een neerslag overschot van 50 mm. Normaal hebben we daar rond deze tijd van het jaar een neerslagtekort van ongeveer 75 mm. Daar dus 125 mm meer water dan normaal.

De exacte neerslaghoeveelheden zijn onzeker en kunnen lokaal sterk verschillen. De meetstations geven een beeld van de lokale omstandigheden.

Waterkwaliteit

In het Twentekanaal zijn verhoogde concentraties HCH (hexachloorcyclohexaan) gemeten. Het water in het Twentekanaal wordt verdund en gecontroleerd afgevoerd naar het IJsselmeer. Deze maatregel zorgt ervoor dat de HCH vervuiling in het deel van het kanaal tussen Eefde en de sluis bij Delden en in de Zijtak Almelo voldoende vermindert. Het waterschap kan het kanaalwater dan weer gebruiken om een groot deel van het achterliggende gebied te voorzien van schoon water.