Waterschap in gesprek over noaberschap

Gepubliceerd op 20 juni 2024

Dinsdagavond 18 juni ontvingen wij inwoners, studenten, ondernemers en werknemers van belangenorganisaties of medeoverheden binnen het eigen werkgebied. Tijdens deze eerste gespreksavond in Enschede was het centrale thema ‘Samen leven met water vanuit noaberschap, hoe doen we dat?’ De volgende gesprekstafels vinden plaats bij Erve Pezie in Almelo (2 juli) en op de zuivering in Emmen (3 juli). OEen eenvoudige maaltijd is inbegrepen.

Het waterschap werkt dagelijks aan schoon, veilig en voldoende water en werkt zo aan een aantrekkelijke leefomgeving voor mens, plant en dier. Klimaatverandering en nieuwe wet- en regelgeving vormen echter extra uitdagingen om dit ook in de toekomst goed blijven doen. Het waterschap werkt graag samen met inwoners en partners aan deze opgave en hecht veel waarde aan een sterke verbinding met de omgeving. Voor deze verbinding gebruikt zij de term ‘noaberschap'.

Samen leven met water vanuit noaberschap. Hoe doen we dat?

Tijdens de eerste gespreksavond kwamen diverse onderwerpen aan bod. Zo spraken de aanwezigen over het belang van noaberschap, welke rol het waterschap hierin kan innemen en op welke manier aanwezigen willen participeren. Bas Worm, strategisch adviseur watersysteem/keten nam de gasten tijdens een korte presentatie mee in het werk van het waterschap en de invloeden van de klimaatsverandering.

Tigo Kok was ook aanwezig. Hij zit in de afronding van zijn Master Sustainable Energy Technology: "Leuk te zien dat Vechtstromen de jongere generatie betrekt. Ik denk dat een heleboel jongeren zich niet realiseren hoe groot de wereld van water is en welke impact zij hierin kunnen maken. Water is overal en nergens tegelijk en juist dat maakt het zo'n interessant onderwerp."

Ellen Hemmers, dagelijks bestuurder van Vechtstromen, kijkt met een tevreden gevoel terug op de avond. “Aan iedere tafel ontstonden levendige gesprekken en we zijn blij met de opbrengst van deze eerste avond. De opbrengst van de drie gespreksavonden wordt, samen met de ideeën van ons algemeen bestuur over noaberschap en participatie, meegenomen bij onze visie op noaberschap.”

Data en locaties

Dinsdag 2 juli: Erve Pezie, Bellinckhofsdwarsweg 3 in Almelo. 
Woensdag 3 juli: Rioolwaterzuiveringsinstallatie Emmen, Dikkewijk Oostzijde 56 in Nieuw-Amsterdam.

Programma

17.30 – 18.00 uur: Inloop met eenvoudige maaltijd 
18.00 – 20:10 uur: In gesprek over wonen, werken en studeren met noaber Vechtstromen
20.00 – 20.30 uur: Napraten met koffie/thee en dessert