Agrariërs en waterschap meten samen de kwaliteit van het oppervlaktewater
Een groep agrariërs in de omgeving van Nieuw Schoonebeek en waterschap Vechtstromen hebben de handen ineen geslagen. Onder het motto van samen meten wordt jaarrond de kwaliteit van het oppervlaktewater gemeten op de aanwezigheid van nutriënten (voedingsstoffen voor planten, veelal stikstof en fosfaat). De verwachting is dat dit een goed beeld oplevert over de herkomst van nutriënten in het oppervlaktewater. Dat helpt om effectieve maatregelen uit te rollen om nutriëntenconcentraties te laten dalen.
Gezamenlijke metingen: leren en beter inzicht
In het gebied wordt op verschillende manieren landbouw bedreven. Daarnaast wordt voor de watervoorziening in het gebied water ingelaten uit het Dommerskanaal. De verwachting is dat de metingen beter inzicht gaan geven in de invloed hiervan op de waterkwaliteit. Leren staat centraal met als plus dat in de (kleinere) toevoerwateren van het Schoonebekerdiep wordt gemeten. Wilbert Siebring, dagelijks bestuurslid van het waterschap daarover: “We weten op hoofdlijnen goed wat het effect is van bijvoorbeeld bedrijven, landbouw en rioolwaterzuiveringen op de waterkwaliteit. Maar we weten onvoldoende over welke specifieke activiteit welk effect heeft op welk moment in het jaar. Deze gezamenlijke metingen in het gebied gaan ons daarbij helpen.”
Eigen invloed in kaart brengen
Rond het Schoonebekerdiep was al een groep van 7 boeren aan de slag met metingen. Zij worden ondersteund door landbouworganisatie LTO (land en tuinbouw organisatie) Noord. Met hun metingen wilden ze in kaart brengen hoe het staat met de waterkwaliteit rond de eigen percelen. Deelnemende boer en initiatiefnemer Wim Akkerman over de metingen: “Als boer hoor je vaak dat het slecht gaat met de waterkwaliteit, maar we krijgen zelf weinig inzicht in hoe het er daadwerkelijk voor staat. De waterschappen meten meestal niet in agrarische sloten, waardoor het lastig is om te achterhalen waar nutriënten (voedingsstoffen voor planten, veelal stikstof en fosfaat) precies vandaan komen. Door zelf te meten willen we daar grip op krijgen.”
Samen een plan maken
Het waterschap sluit aan bij het initiatief van de agrariërs. In totaal worden nu op 14 plekken in het gebied metingen verricht door waterschap en agrariërs. Ze hebben samen een plan gemaakt om te zorgen dat de metingen een goed beeld geven van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Zo zijn de meetlocaties zorgvuldig bepaald. En de agrariërs en het waterschap meten op hetzelfde moment. Een onafhankelijk kennisinstituut kijkt mee of de metingen goed verlopen.
Met de meetdata gaan we het verloop door het jaar zien in nutriëntenconcentraties. Ook wordt de verhouding duidelijk tussen stikstof en fosfor. Dit geeft een indruk van oorzaken van pieken van deze stoffen. Als we dat scherp hebben kunnen we vervolgens werken aan de oplossing.