Plaatsing tijdelijke pompinstallatie bij gemaal Eefde borgt zoetwatertoevoer naar de Twentekanalen

Gepubliceerd op 16 april 2025

Rijkswaterstaat en de regionale waterbeheerders, waaronder Vechtstromen, nemen vanaf vrijdag 18 april een tijdelijke pompinstallatie in gebruik bij gemaal Eefde. De installatie pompt water uit de IJssel naar de Twentekanalen, waardoor de waterstand op de kanalen op peil blijft. Zo is voldoende water beschikbaar voor scheepvaart, natuur en landbouw, stedelijk gebied en drinkwatervoorziening en voorkomen we schade aan dijken en kades.

Sluis Eefde heeft twee gemalen, die een onmisbare schakel zijn in het watersysteem van Twente, de Achterhoek, het noordoostelijk deel van Overijssel en het zuidelijke deel van Drenthe. De gemalen pompen water vanuit de Gelderse IJssel in de Twentekanalen als dat nodig is. Bij een waterstand onder 3.00 meter +NAP op de IJssel treden beperkingen op bij de wateraanvoer door deze twee gemalen. Daarom kan, afhankelijk van de weers- en waterstandsverwachting en de watervraag, op dat moment een tijdelijke pompinstallatie worden geplaatst. Als de waterstand op de IJssel weer voldoende hoog is, pompen de gemalen van Eefde weer water vanuit de IJssel naar de Twentekanalen. De tijdelijke pompinstallatie wordt weggehaald als de weers- en waterstandsverwachting gunstig zijn.

Samenwerking

Rijkswaterstaat en de regionale waterbeheerders, waaronder Vechtstromen, hebben in het Waterakkoord Twentekanalen en Overijsselse Vecht onder meer afgesproken hoe zij zich inspannen voor de aanvoer van voldoende zoetwater. Een maatregel is het plaatsen van een tijdelijke pompinstallatie. De waterbeheerders dragen gezamenlijk de kosten voor deze tijdelijke installatie.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op www.waterinfo.rws.nl of bel met de (gratis) landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 (7 dagen per week bereikbaar: ma t/m vr van 07.00 tot 20.00 uur en za en zo van 10.00 tot 18.30 uur)

Wat betekent dit voor het gebied van Vechtstromen

Met deze extra wateraanvoer kunnen wij, op plekken waar we water aan kunnen voeren, de waterpeilen beter handhaven. Het verse, koelere water is ook goed voor de waterkwaliteit. In stilstaand, warm water ontstaan namelijk sneller problemen als zuurstoftekortblauwalgen (groep algen die bij overmatige bloei giftig kunnen zijn) en botulisme. Naast de maatregel om extra water aan te voeren, staan op de meeste plekken de stuwen op zomerpeil en zijn droogtestuwen ingezet. We spelen in op de actuele situatie en leveren maatwerk om de (grond)waterstanden zo lang mogelijk op peil te houden.