Inhoud en stappenplan spreekbeurt
Wij vinden het super leuk dat jij jouw spreekbeurt houdt over het waterschap. Om jou te helpen met je spreekbeurt vind je hieronder inhoud wat je kunt gebruiken om een presentatie te maken en een stappenplan.
De reis van het afvalwater
Waterschap Vechtstromen
- Vechtstromen is een waterschap, het grootste kantoor staat in Almelo
- Bij het waterschap werken meer dan 500 mensen om ervoor te zorgen dat wij droge voeten houden.
- Waterschap Vechtstromen heeft 3 hoofdtaken. Hierover lees je meer op de volgende dia’s.
Hoofdtaak 1: Schoon water
Waterschap Vechtstromen zorgt voor schoon water in sloten, beken en rivieren. Ook zuiveren we al het afvalwater in ons gebied.
Dit heet met een moeilijk woord: ‘Waterkwaliteit’.
Hoofdtaak 2: Voldoende water
Waterschap Vechtstromen zorgt ervoor dat er voldoende water in het gebied is voor de natuur, voor de boeren, voor de huizen en voor de bedrijven.
Dit heet met een moeilijk woord: ‘Waterkwantiteit’.
Hoofdtaak 3: Veilig water
Waterschap Vechtstromen zorgt voor de veiligheid van het water. Wij zorgen dat de kans op overstromingen verkleint en dat iedereen in het gebied droge voeten houdt. Dit heet: ‘Waterveiligheid’.
Nu gaan we verder met de reis van het afvalwater
Kijk jij met ons mee?
Water op 1 dag
Jij gebruikt in je eentje ongeveer 125 liter water op 1 dag! Wc doorspoelen, douchen, tandenpoetsen en afwassen.
Waar gaat afvalwater naartoe?
Wat gebeurt er met het water als; jij de wc doorspoelt; jij onder de douche bent geweest; jij je tanden hebt gepoetst?
En wat heeft het waterschap daarmee te maken? Kijk je met ons mee?
Stap 1 Het riool
Droppie reist van het huisriool naar het straatriool, naar het buurtriool en door naar het wijkriool.
Vanuit het wijkriool reist Droppie verder naar het gemeentelijk verzamelpunt waar hij samen met de rest van het afvalwater wacht op z’n beurt om naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi (rioolwaterzuivering)) te gaan.
Stap 2 De zuivering
Als Droppie bij de rioolwaterzuivering komt, reist hij door naar de vijzel. Omdat Droppie door alle verschillende riolen steeds een stapje naar beneden is gegaan, wordt hij nu met de VIJZEL omhoog gebracht naar het hoogste punt van de rioolwaterzuivering.
Stap 3 Grofvuilrooster en zandvanger
Droppie komt aan bij het GROFVUILROOSTER. Dit rooster haalt alle delen groter dan een doperwt uit het vieze afvalwater. Als hij door dit rooster is gegaan, gaat hij door naar de ZANDVANGER, in deze bak zakt al het zand naar beneden en wordt uit het afvalwater gehaald.
Stap 4 De voorwas
Na de zandvanger komt Droppie aan bij de VOORBEZINKTANK.
Hier ligt het afvalwater een tijdje stil, zodat het slib (kleine poepdeeltjes en andere zware deeltjes) naar beneden kan zakken. En de lichte deeltjes (zoals vet) naar boven kunnen drijven.
Stap 5 De schoonmaak
Het grofste vuil en de zware deeltjes zijn nu uit het afvalwater, maar Droppie en het afvalwater zijn nog hartstikke vies en reizen door naar de BELUCHTINGSTANK. Daar eten bacteriën de vieze deeltjes uit het afval-
water op. Schoner dan dit krijgen wij het afvalwater niet!
Stap 6 Spoelen
In de NABEZINKTANK zakken de volgegeten bacteriën naar de bodem.
Ze worden van de bodem afgeveegd en weer teruggebracht naar het begin van de rioolwaterzuivering. En….
Stap 7 Naar huis
Droppie gaat naar huis en het “schone water” stroomt terug naar de sloot of het kanaal. Waar de visjes, vogeltjes en mensen weer lekker van het water kunnen genieten!
Lange weg van vuil water
Snap jij wat er allemaal is gebeurd sinds jij de wc hebt doorgespoeld?
Het vieze water maakt een hele verre reis en is lang onderweg hè?!
Wat weet jij nu?
Jij weet nu welke hoofdtaken waterschap Vechtstromen heeft en jij weet ook hoe wij het afvalwater zuiveren.
Wil je meer weten of een leuk spelletje doen? Kijk dan op www.droppiewater.nl
Waterles
Zit jij in groep 7 of 8 en wil jij graag nog meer weten over het waterschap?
Wij hebben een hele leuke waterles waarin wij samen met jullie proefjes doen, filmpjes kijken en opdrachten maken zodat jullie precies weten wat waterschap Vechtstromen doet. Jouw leerkracht kan jouw klas aanmelden via: www.vechtstromen.nl/waterles
Succes
Waterschap Vechtstromen wenst jou heel veel succes met jouw spreekbeurt.
Zet hem op en maak er iets moois van!
Stappenplan
Dit stappenplan bevat 7 handvatten. Deze handvatten kun je gebruiken om je spreekbeurt te maken. Maak het vooral jouw eigen verhaal/ presentatie!
Voordat je spreekbeurt begint
Stap 1
Schrijf de hoofstukken voordat je begint met je spreekbeurt op het bord. Als jij een presentatie maakt, kun je er ook voor kiezen om een inhoudsopgave te maken waarin jij jouw hoofdstukken opschrijft.
Stap 2
Als je moeilijke woorden gebruikt tijdens je spreekbeurt, schrijf je die voordat je met je spreekbeurt begint met uitleg op het bord. Zo begrijpen jouw klasgenoten beter waar je over praat.
Tijdens je spreekbeurt
Stap 3
Aan het begin van je spreekbeurt vertel je aan je klas waarom je voor het waterschap hebt gekozen. Als je het moeilijk vindt om dit uit je hoofd te vertellen, kun je ook een spiekbriefje maken.
Stap 4
Vertel de informatie die je hebt gevonden aan je klasgenoten. Je kunt een presentatie maken waarin je de informatie zet die je hebt gevonden. Als je het moeilijk vindt om alles uit je hoofd te vertellen, kun je een spiekbriefje maken.
Stap 5
Laat foto’s, plaatjes of materialen zien. Vertel daarbij kort (in 1 zin) wat je laat zien. Zo wordt het voor je klasgenoten duidelijk wat je laat zien. Houd het wel kort!
Stap 6
Laat de filmpjes die jij gevonden hebt zien of voer een proefje uit. Vertel voor de tijd kort wat je laat zien of wat je gaat doen. Ook hierbij is het belangrijk dat je het kort houdt. Aan het einde van je spreekbeurt:
Stap 7
Je kunt jouw klasgenoten vragen stellen over je spreekbeurt. Dit zou je kunnen doen in de vorm van een quiz. Als je daarvoor kiest, vertel je van te voren kort (in 1 zin) wat je gaat doen.
Vragen
De klas kan nu vragen stellen aan jou. Het kan zijn dat je klasgenoten iets uit je spreekbeurt niet goed hebben begrepen. Probeer hier dan antwoord op te geven. Als je een antwoord niet weet is dit niet erg.