24 september 2024

Gepubliceerd op 30 september 2024

  1. Reactie dagelijks bestuur namens algemeen bestuur op concept Energiestrategie Twente 2.0
  2. Visie op noaberschap

1. Reactie dagelijks bestuur namens algemeen bestuur op concept Energiestrategie Twente 2.0

Besluit

Het dagelijks bestuur heeft op 24 september 2024 besloten:

  1. onder voorbehoud van besluitvorming door het algemeen bestuur op 23 oktober 2024 de volgende punten op te nemen in de reactie op de concept Energiestrategie Twente 2.0:
    1. dat waterschap Vechtstromen de onderwerpen uit de concept Energiestrategie Twente 2.0 onderschrijft;
    2. dat waterschap Vechtstromen het belang en de meerwaarde van betrokkenheid bij de Energiestrategie Twente 2.0 inziet;
    3. dat de taken en rol van het waterschap anders zijn dan van gemeenten en de provincie;
    4. dat het waterschap graag betrokken wordt bij de acties uit het Uitvoeringsprogramma 2025-2026, mits die voor het waterschap relevant zijn;
    5. dat het bestuursakkoord ‘Noaberschap verbindt’ het vertrekpunt is voor de inbreng van waterschap Vechtstromen in het Uitvoeringsprogramma;
    6. dat de meegezonden planning voor de vaststelling van de definitieve Energiestrategie Twente 2.0 niet haalbaar is voor Vechtstromen. Behandeling in het algemeen bestuur kan niet eerder dan in februari 2025;
  2. het voorstel ‘Reactie dagelijks bestuur namens algemeen bestuur op concept Energiestrategie Twente 2.0’ door te geleiden ter besluitvorming door het algemeen bestuur.

Kernboodschap

Waterschap Vechtstromen is om een reactie gevraagd op de concept Energiestrategie Twente 2.0. In dit document staat hoe in Twente gezamenlijk wordt gewerkt aan de energieopgaven. Het waterschap herkent de beschreven ontwikkelingen in de regionale energietransitie. Zoals onder andere de zoektocht naar duurzame warmtebronnen en de beperkingen om elektriciteit af te nemen of terug te leveren aan het net. Vechtstromen wordt daarom graag betrokken bij het uitvoeringsprogramma van de – later vast te stellen – Energiestrategie Twente 2.0. De doelen uit het bestuursakkoord van het waterschap staan daarbij centraal.

Het algemeen bestuur neemt op 23 oktober een besluit over de voorgestelde zienswijze.

2. Visie op noaberschap

Besluit

Het dagelijks bestuur heeft op 24 september 2024 besloten:

  1. in te stemmen met de visie op noaberschap, waarin wordt weergegeven hoe Vechtstromen zich opstelt naar de omgeving en wat de omgeving van Vechtstromen als noaber kan verwachten;
  2. de visie op noaberschap door te geleiden ter besluitvorming door het algemeen bestuur.

Kernboodschap

Ons waterschap werkt dagelijks aan schoon, veilig en voldoende water. Zo dragen we bij aan een aantrekkelijke leefomgeving voor mens, plant en dier. Dit willen we ook in de toekomst goed blijven doen. Klimaatverandering en nieuwe wet- en regelgeving vormen hierbij extra uitdagingen.

We doen ons werk voor al onze inwoners. Inwoners, studenten, ondernemers en medewerkers van samenwerkingspartners beschikken over veel kennis en ervaring over ons werkgebied. We willen deze kennis en ervaring zo goed mogelijk betrekken in ons werk en waar mogelijk rekening houden met ieders belangen en wensen. Bovendien willen we werken aan het verbeteren van het vertrouwen in de overheid. Daarom hechten we veel waarde aan een sterke verbinding met onze omgeving. Binnen ons waterschap gebruiken we voor deze verbinding de term ‘noaberschap'.

Met een visie op noaberschap laten we aan onze inwoners zien hoe we ons als noaber willen opstellen. Hoe we willen samenwerken en communiceren met onze omgeving. Hiermee leggen we een stevig fundament om samen met onze noabers de drie grote wateropgaven ‘klimaat, waterkwaliteit en duurzaamheid’ waar te kunnen maken.

Het algemeen bestuur neemt op 23 oktober een besluit over de Visie op noaberschap.