Onttrekken en lozen van grondwater


Wilt u grondwater onttrekken in ons beheergebied, bijvoorbeeld voor het bemalen van een bouwput of voor een grondwater- of bodemsanering? In de meeste gevallen geldt er een meldings- of vergunningplicht. Op deze pagina vindt u informatie over het doen van een melding of het aanvragen van een vergunning, voor zowel de onttrekken als de lozing.

De regels met betrekking tot het onttrekken en lozen van grondwater zijn afhankelijk van de reden van de onttrekking. Hieronder hebben we dit (vereenvoudigd) uitgewerkt. De exacte regels zijn terug te vinden in de Waterschapsverordening van Vechtstromen.

Grondwaterstand verlagen

Grond ontgraven, bijvoorbeeld voor aanleg kelder, riolering of een grondsanering, of een proefbronnering doen.

Planten of gewassen bewateren

Grondwater onttrekken om uw planten of gewas en te voorzien van water. Wij noemen dit beregening of bevloeiing.

Verontreinigd grondwater weghalen

Verontreinigd grondwater weghalen door het te onttrekken. Dit noemen we dit een grondwatersanering.

Drinkwatervoorziening voor dieren

In sommige gevallen wilt u grondwater gebruiken om vee te voorzien van drinkwater. In dit geval spreken we over veedrenking.

Bluswatervoorziening

Een brandblusvoorziening aanleggen om in geval van nood bluswater te kunnen onttrekken aan het grondwater.

Iets anders

Voor een aantal onttrekkingen zijn geen specifieke regels vastgesteld. Bijvoorbeeld grondwater gebruiken als koelwater of proceswater.

Overzicht melding of vergunning

In de infographic grondwater onttrekken ziet u per type grondwateronttrekking of -lozing of en wanneer er een vergunning of melding nodig is. Deze informatie vindt u ook uitgebreid op de bijbehorende webpagina. Wilt u bijvoorbeeld weten of u water uit de sloot mag gebruiken voor het besproeien van uw akker? Ga dan naar de pagina over Planten of gewassen bewateren.

Veelgestelde vragen

Informatie over aanvragen vergunning

Wanneer de meldingsgrenzen worden overschreden zal een vergunning aangevraagd moeten worden. In een vergunningprocedure toetsen wij de mogelijke effecten.