Baggeren en oeverbescherming
Het onderhouden van de watergangen is een belangrijke taak van ons. Als een watergang niet wordt onderhouden, kan het water niet goed aan- en afgevoerd worden en kunnen er problemen met de waterkwaliteit ontstaan, bijvoorbeeld te weinig zuurstof of overmatige algengroei.
Baggeren
Een onderdeel van dit onderhoud is baggeren. Bagger ontstaat door slib van plantenresten, bodemmateriaal en zand. Om dichtslibben te voorkomen, laten we gemiddeld eens per tien jaar rivieren, beken, sloten en vijvers baggeren. Door te baggeren brengen we de wateren weer op diepte en maken we de bodem schoon. Hierdoor stroomt het water beter door, wordt algengroei afgeremd en verbetert de waterkwaliteit. Baggeren draagt bij aan veilig, voldoende en schoon water.
Baggeren in een woonwijk
Oeverbescherming
Naast het baggeren van de watergangen onderhouden we ook de oeverbescherming. Door de combinatie van wind en water ontstaat erosie. Het is mogelijk dat grond uit de watergang dan wegspoelt, waardoor schade aan de oever kan ontstaan. We controleren de watergangen en waar nodig voeren we onderhoudswerkzaamheden uit.
Vormen van oeverbescherming
Er zijn verschillende vormen van oeverbescherming; beschoeiingen, damwanden en natuurlijkvriendelijke oeverbescherming. Het heeft onze voorkeur de oever op een zo natuurlijk mogelijke manier te beschermen, bijvoorbeeld door oevers flauwer aan te leggen of door het aanleggen van natuurvriendelijke oevers. Als daar geen ruimte voor is, zijn we genoodzaakt om oeverbescherming in de vorm van beschoeiing of damwand aan te leggen. Om te bepalen welke vorm van oeverbescherming we toepassen, onderzoeken we wat het best geschikt is op betreffende locatie.
Het aanbrengen van een natuurvriendelijke oever
Updates baggeren en oeverbescherming
Onderhoudswerkzaamheden aan een vijver in een woonwijk