De zijkanten van de Berflobeek hebben betonnen wanden. Deze wanden zijn vervangen. Daarmee is de verzakking van de oevers van de beek opgelost en zijn de voetpaden langs de beek weer te gebruiken. Tussen de nieuwe betonnen wanden zijn in het gehele gerenoveerde deel van de Berflobeek waterplanten aangebracht. Ook zijn er nieuwe struiken en planten op de oever van de beek geplant.
Regenwater afkomstig van daken is vaak zo schoon dat zuivering niet nodig is. Dit water kan dus beter worden afgevoerd in de grond of naar een beek. Dat heeft als voordeel dat de rioolwaterzuivering minder wordt belast en het is beter voor de stand van het grondwater, zodat er water is in droge tijden. Daar waar het kan zijn daarom de regenwaterafvoeren van de gebouwen in de omgeving afgekoppeld van het riool.
Bij dit deel van de Berflobeek was sprake van achterstallig onderhoud. Het beheer en onderhoud was in de huidige situatie slecht uit te voeren. Daarom is er groot onderhoud uitgevoerd aan dit deel van de Berflobeek.
Door de klimaatveranderingen krijgen we steeds meer te maken met een toename van hevige regenbuien, langdurige droogte en hogere, tropische temperaturen (hitte). Dat is iets waar we ons op moeten voorbereiden. Waterschap Vechtstromen en gemeente Hengelo zijn samen bezig om dit te realiseren.
Aannemersbedrijf Negam uit Borne heeft de herstelwerkzaamheden uitgevoerd. De werkzaamheden van de aannemer zijn in oktober 2023 gestart en in het voorjaar van 2024 afgerond.