Geelebeek


De Geelebeek is een langzaam stromende, gekanaliseerde beek die in het stroomgebied van de Dinkel ligt. De beek ontspringt in het Bentheimerwoud in Niedersachsen, waar de beek de naam Rammelbecke heeft. De Geelebeek heeft in Nederland een lengte van 9,6 kilometer en mondt uit in het Dinkelkanaal.

De Geelebeek voldoet nog niet aan de doelen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW), met name op het gebied van vispasseerbaarheid en oeverinrichting. Deze KRW is het belangrijkste wettelijke kader voor onder andere de biologische waterkwaliteit. Daar gaan we aan werken door de stuwen vispasseerbaar te maken en de oevers natuurlijker in te richten.

In zeer droge zomers zakt het waterpeil van de Geelebeek, waardoor er schade als gevolg van droogte kan ontstaan voor landbouw en natuur. Daarnaast kunnen hoosbuien met plaatselijk veel neerslag in korte tijd zorgen voor wateroverlast. Daarom gaan we onderzoeken welke maatregelen er genomen kunnen worden om ons voor te bereiden op het veranderende klimaat.

Verbeteren bodem- en watersysteem

Onder de titel Haarvaten op Peil gaat waterschap Vechtstromen investeren in maatregelen om ons bodem- en watersysteem weerbaar te maken en de waterbeschikbaarheid te verbeteren. Dit doen we samen met de omgeving. Bij de Geelebeek gaan we samen met grondeigenaren onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Toekomstig waterbeheer

Het waterschap staat de komende jaren voor grote opgaven op het gebied van waterbeheer, ook in het Dinkelgebied. Met de Dinkelagenda willen we richting geven aan onze inspanningen in het stroomgebied van de Dinkel, waar ook de Geelebeek onder valt.

Contact

Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact op met projectleider Ben Ordelmans. Dit kan via 088 220 33 33.

Nieuws

Projectinformatie

Subsidie Europese Unie

De werkzaamheden aan de Geelebeek gericht op de Kaderrichtlijn Water maatregelen worden medegefinancierd door de Europese Unie. Daarbij gaat het om het vispasseerbaar maken van zes stuwen in de Geelbeek, één stuw in het Dinkelkanaal en de aanleg van natuurvriendelijke oevers en het aanpassen van het beekprofiel over een lengte van zes kilometer van de Geelebeek.

NSP subsidie - logo EU - met tekst Medegefinancierd door de Europese Unie

Medegefinancierd door de Europese Unie

Interreg subsidie

Dit project wordt in het kader van het Interreg-programma Duitsland-Nederland financieel ondersteund door de Europese Unie en de Interreg-partners. Het grensoverschrijdende Interreg- project Droogte strategieën in Waterbeheer (DIWA) heeft als doel een grensoverschrijdende aanpak tegen droogte te ontwikkelen. In en rondom de Geelebeek werken wij samen met agrariërs aan onder andere de beschikbaarheid van water in het gebied.

Meer informatie over DIWA

logo-interreg