Om de waterkwaliteit en het waterleven in de Geelebeek te verbeteren worden de stuwen vispasseerbaar gemaakt, zodat vissen heen en weer kunnen zwemmen tussen hun leefgebied en paaigronden. Daarnaast worden oevers natuurvriendelijk ingericht.
In overleg met aanliggende grondeigenaren wordt het onderhoud afgestemd op deze nieuwe inrichting.
Ook willen we maatregelen treffen om de gevolgen van droogte voor landbouw en natuur tegen te gaan. Dit kan door regenwater zoveel mogelijk vast te houden in de bodem en grondwater niet onnodig weg te laten lopen via greppels, sloten en beken. Waar welke maatregelen het meest effectief zijn en ook waar er mogelijkheden liggen, dat willen we onderzoeken samen met de grondeigenaren bij de Geelebeek.
Wij gaan werken aan het verbeteren van de waterkwaliteit en het waterleven in de Geelebeek. Deze opdracht komt voort uit de Kaderrichtlijn Water (KRW). De KRW is de belangrijkste Europese richtlijn als het gaat over de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater. Al het water in Nederland moet eind 2027 een goed leefgebied zijn voor de planten en dieren die er thuis horen.
Daarnaast willen we de effecten van klimaatverandering – vaker extremen aan de droge en de natte kant – goed opvangen. Dat betekent onder meer het vertragen en langer vasthouden van het water, zowel voor de landbouw als de natuur.
Zo werken we aan een duurzaam watersysteem.
Het project is in voorbereiding.
In 2024 hebben wij gesprekken gevoerd met grondeigenaren, waarna wij aan de slag zijn gegaan met de planvorming. In 2025 werken wij verder aan het ontwerp. Voordat wij beginnen met de uitvoering, organiseren wij een bijeenkomst waar wij het ontwerp presenteren.