Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die zo’n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Vooral in het zuidelijke deel kronkelt (meandert) het water door het landschap. De Dinkel neemt aan de ene oever stukjes land weg (afkalving) en voegt aan de andere kant weer land toe (aanwas). Op deze manier verandert de loop van de rivier continu, net als het aangrenzende landschap. Landbouw en natuur zijn als een mozaïek in elkaar vervlochten. Het middendeel heeft een cultuurhistorisch karakter met Landgoed Singraven in Denekamp als centraal punt met daaromheen oude waterbouwkundige werken. In het noordelijk deel is de landbouw sterk aanwezig en is het belangrijk om het water goed af te voeren, zodat de grond niet te nat wordt.
Het veranderende klimaat en de daarmee gepaard gaande hevige regenval én droogte, zorgt ervoor dat er maatregelen nodig zijn om het gebied te beschermen tegen wateroverlast en watertekort. Het zuidelijke deel van de Dinkel overstroomt in de winter een aantal dagen per jaar en tegelijkertijd zien wij in de zomer een fors watertekort ontstaan voor landbouw en natuur. De komende jaren werkt het waterschap aan een toekomstbestendige Dinkel. Voor de landbouw, maar ook voor de natuur. Zodat bijzondere planten en dieren hier ook goed kunnen vertoeven.
Het Dinkeldal is aangewezen als Natura2000-gebied. Samen met onze gebiedspartners werken wij vanuit de Natura2000 en de Kaderrichtlijn Water opgaven aan een natuurlijke en klimaatbestendige rivier.
Aan de Dinkel valt er nog veel te ontdekken. De Dinkel ligt in een prachtig, divers beekdal. U kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Of beleef de Dinkel vanaf het water met een kano. Bezoek het natuurgebied het Lutterzand in de Lutte of Landgoed Singraven in Denekamp. De vele bijzondere monumentale gebouwen en eeuwenoude watermolen zijn een bijzondere belevenis.