We weten welke maatregelen effect kunnen hebben om de waterkwaliteit en het waterleven in de Tilligterbeek te verbeteren. Maar waar, welke maatregelen het meest effectief zijn en ook waar er mogelijkheden liggen, dat willen we bespreken met de grondeigenaren in het gebied.
Daarom zijn we in gesprek met de omgeving. Zo maken wij inzichtelijk welke ideeën, kansen en mogelijkheden er liggen voor anderen. Zoals bijvoorbeeld voor de grondeigenaren in het gebied. Dat is de basis voor een herinrichtingsontwerp, dat de komende periode vorm krijgt.
In principe hebben wij als waterschap twee mogelijkheden om de waterkwaliteit en het waterleven te verbeteren. Enerzijds het zuiveren van water via de rioolwaterzuiveringen. Zo zorgen we dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen het water instromen. Maar dat is niet voldoende. Ook de inrichting van het beeksysteem zelf heeft invloed. Het maakt bijvoorbeeld uit of een beek diep of ondiep is, of deze recht is of juist kronkelt, hoe hard het water stroomt, etc.
Door bepaalde ingrepen in en om een beek of rivier kun je dus de kwaliteit van het water en het waterleven beïnvloeden. De veranderingen in het beekdal die daarvoor moeten zorgen, daar gaan we met het project Tilligterbeek aan werken.
In dit project zijn we zonder plan gestart met een inventariserende fase, waarbij diverse partijen uit de omgeving worden betrokken. In mei 2022 is een introductiebijeenkomst in het gebied georganiseerd. Nu vinden er vervolggesprekken plaats met belanghebbenden en andere geïnteresseerden. De verdere planning is afhankelijk van de uitkomsten van de vervolggesprekken met de direct betrokkenen.
De Kaderrichtlijn Water heeft ons als doel gesteld om alle werkzaamheden in 2027 afgerond te hebben.