Het klimaat verandert. De weersomstandigheden zijn steeds minder vaak gemiddeld. De winters worden natter en in de zomer zijn er langere hete en droge perioden en vallen de buien steeds meer lokaal. Hierdoor staat de waterbeschikbaarheid steeds vaker onder druk, in het bijzonder op de hoge zandgronden. Dat heeft grote gevolgen, voor het waterschap maar ook voor boeren en natuurbeheerders. Beken, vennen en sloten vallen droog, met grote gevolgen voor flora en fauna, waarbij verschillende diersoorten het zwaar hebben. Voor de landbouw wordt de kwaliteit van de oogsten aangetast of deze mislukken. Droogte leidt tot een domino-effect van tegenslagen voor natuur en landbouw en daarmee voor het landschap waarin we wonen, werken en recreëren.
De gevolgen van droogte vallen op lange termijn steeds moeilijker te herstellen. Er dreigt (onomkeerbare) schade voor flora, fauna, economie en inwoners. Daarom moeten we nu alle wenselijke maatregelen inzetten om ons bodem- en watersysteem weerbaar te maken en zo de waterbeschikbaarheid te verbeteren. Beheerders van natuurgebieden en landgoedeigenaren zien kansen om op hun grond meer water vast te houden en piekbuien op te vangen.
Onder de titel ‘Haarvaten op Peil’ (HOP-programma) gaat waterschap Vechtstromen investeren in zoetwatermaatregelen, samen met provincie Overijssel, waterschap Drents Overijsselse Delta, beheerders van natuurgebieden en landgoederen.
Om gericht te werken zijn voor Vechtstromen een vijftal focusgebieden benoemd (in willekeurige volgorde):
Dit programma is een onderdeel van het regionale werkprogramma Zoetwatervoorziening Oost Nederland (ZON).
ZON is een regionale invulling van het nationale Deltaprogramma (waterprogramma van het Rijk om Nederland voor te bereiden op de klimaatwijzigingen) Zoetwater. Het is een samenwerking tussen de volgende partners: Waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta, provincie Overijssel, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en het Overijssels Particulier Grondbezit.