Spikkersbeek
De Spikkersbeek ligt in Saasveld en ligt in het stroomgebied van de Loolee bovenlopen. Het is een langzaam stromende gekanaliseerde beek op zandgrond met een lengte van 6,3 kilometer.
De Spikkersbeek voldoet nog niet aan de doelen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW), vooral op het gebied van vispasseerbaarheid en oeverinrichting. De KRW is het belangrijkste wettelijke kader voor onder andere de kwaliteit van het water. Om aan de doelen te voldoen gaan wij werken aan de vispasseerbaarheid van de stuwen en de oevers natuurlijker inrichten. Daarnaast gaan wij samen met de omgeving onderzoeken hoe we de Spikkersbeek kunnen aanpassen op het veranderende klimaat.
Uitdagingen
Er ligt nog geen plan voor dit project. De komende periode gaan wij daar samen met de omgeving mee aan de slag. Wel weten we wat we moeten doen om aan de eisen te voldoen
Knelpunten Spikkersbeek
In de Spikkersbeek zitten knelpunten die de passeerbaarheid van vissen belemmeren, bijvoorbeeld stuwen. Vissen zijn continu in beweging. Al zwemmend zoeken ze de juiste plek om te paaien (het voortplantingsgedrag van vissen), te rusten of om voldoende voedsel te kunnen vinden. Daarom is het belangrijk dat vissen vrij kunnen bewegen in het water en de stuwen kunnen passeren. Hier zijn verschillende oplossingen voor. Bijvoorbeeld een vistrap in de beek zelf, een vistrap om de stuw heen of een vispassage. Onderstaand kaartje geeft de Spikkersbeek weer met daarin de knelpunten gemarkeerd. Op de afbeeldingen zijn de knelpunten zichtbaar en worden de mogelijke oplossingen getoond.
Knelpunten Spikkersbeek
Afbeelding met locaties langs de Spikkersbeek waar knelpunten zijn voor het passeren van vissen.
Knelpunten in beeld
Mogelijke oplossingen
Oeverinrichting Spikkersbeek
De oeverinrichting langs de Spikkersbeek voldoet nog niet aan de normen van de KRW. Conform de richtlijnen zou de oever voor minimaal 40% begroeid moeten zijn met bijvoorbeeld planten en struiken. Nu is dat 17,5%. Daarom gaan wij over een traject van 1,5 kilometer aan de slag met oeverbegroeiing. Dit kan door bijvoorbeeld de beek te laten meanderen (kronkelen), hout in de beek aan te brengen of door begroeiing aan één of twee zijdes van de beek.