Project informatie
Als eerste fase van de realisatie wordt het natuurgebied Huismaten en een groot deel van Broeklanden ingericht en wordt het natuurgebied Westerstroom verbeterd. In de deelgebieden Westerstroom en Huismaten worden er ook maatregelen voor de Kaderrichtlijn Water gerealiseerd, ter verbetering van de waterkwaliteit.
Zo worden er in Westerstroom vispassages aangelegd en een aantal stuwen verwijderd, zodat vissen heen en weer kunnen zwemmen tussen leefgebied en paaigronden. Daarnaast wordt er dood hout aangebracht in oevers en bodem.
In Huismaten zal het Nieuwe Drostendiep grotendeels worden gedempt en zal de beek weer gaan meanderen (het natuurlijk kronkelen van de beek) door de aanleg hiervan in de laagste delen van het dal. De beek wordt ook weer geheel vispasseerbaar door het verwijderen van de stuwen.
In Broeklanden bestaan de maatregelen uit:
- het verleggen van de loop van De Laak, met aanleg van duikers en dammen.
- het plaatsen van stuwtjes om plas-dras gebieden te realiseren
- het verbreden van de waterbodem van het Nieuwe Drostendiep met 3 meter, tussen Mosterddijk en huidige stuw De Laak.
Andere maatregelen in de drie deelgebieden bestaan uit:
- Het Nieuwe Drostendiep weer natuurlijk laten kronkelen door het landschap, tussen Klenkerweg en Mosterddijk.
- Het verwijderen van zoden of teelaarde (in het beekdal in de deelgebieden Westerstroom en Huismaten en tussen Klenkerweg en Mosterddijk).
- Plaatsing nieuwe stuw benedenstrooms om in extreme situaties water te kunnen vasthouden in het natuurgebied.
- Bestaand eikenbosje omvormen tot hakhout. Bomen met bijzondere ecologische waarden worden gehandhaafd.
- Aanleg van een nieuwe waterafvoer voor het blijvend landbouwgebied De Laak tot aan de onderleider onder de Verlengde Hoogeveense Vaart.
Doordat het klimaat verandert, kan in korte periode veel neerslag vallen of juist droogte ontstaan. De herinrichting van het Nieuwe Drostendiep zorgt voor een klimaatbestendig watersysteem, natuurontwikkeling en goed waterbeheer voor de landbouw en de natuur, met kansen voor recreatie in het gebied.
Met de maatregelen in het Nieuwe Drostendiep wordt uitvoering gegeven aan de eisen vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW). De KRW is de belangrijkste Europese richtlijn als het gaat over de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater. Al het water in Nederland moet eind 2027 een goed leefgebied zijn voor de planten en dieren die er thuis horen.
De gebiedsaanpak voor het Nieuwe Drostendiep is een samenwerking van de partners: Initiatiefgroep Stroomgebied Drostendiep, provincie Drenthe, Natuurmonumenten, Stichting het Drentse Landschap, Agrarische Natuur Drenthe, gemeente Coevorden en waterschap Vechtstromen.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door gelden uit het regionale werkprogramma Zoetwatervoorziening Oost Nederland (ZON).
De werkzaamheden worden op dit moment uitgevoerd. Wij verwachten dat het tot eind 2025 duurt. In onze planning zijn wij afhankelijk van de weersomstandigheden en het broedseizoen.