Herinrichting Nieuwe Drostendiep van start

Gepubliceerd op 21 augustus 2024

Na een drukke periode van voorbereiding gaat de realisatie van de herinrichting van het beekdal Nieuwe Drostendiep van start. Aannemingsbedrijf Bouwhuis uit Beerzerveld voert de werkzaamheden uit.

De eerste werkzaamheden

Als eerste fase van de realisatie wordt het natuurgebied Huismaten en een groot deel van Broeklanden ingericht en wordt het natuurgebied Westerstroom verbeterd. In de deelgebieden Westerstroom en Huismaten worden er ook maatregelen voor de Kaderrichtlijn Water gerealiseerd, ter verbetering van de waterkwaliteit.

Een deel van Broeklanden wordt ingericht met het oog op weidevogels. De beek gaat meanderen (het natuurlijk kronkelen van de beek) en slootjes worden ondieper gemaakt. Afgelopen jaar zijn al enkele slootjes aangepast. In de Huismaten en het beekdal van de Westerstroom wordt de bovenste grondlaag verwijderd, wat goed is voor de ontwikkeling van de natuur.

In week 35, vanaf 26 augustus begint de aannemer met het verwijderen van de begroeiing aan de oostzijde van de Westerstroom. Dit zal de eerste grote zichtbare ingreep in het bestaande landschap zijn. Er worden rijplaten gelegd om diepe spoorvorming te voorkomen.

Rond deze tijd begint de aannemer ook met het verwijderen van de bovenste grondlaag van de percelen aan de noordzijde van de Hormaatsdijk. Diverse agrariërs hebben zich gemeld om vrijkomende grond te ontvangen, om laaggelegen natte delen van hun percelen te verbeteren.

Aanleg vispassage

Aan de zuidzijde van de brug in de Aelderstraat over de Aalderstroom start de aannemer begin september met de aanleg van een vispassage. Met deze vispassage wordt een hoogteverschil van ruim een halve meter overbrugd, waardoor vissen heen en weer kunnen zwemmen tussen leefgebied en paaigronden.

Verondiepen Aalderstroom en Westerstroom

De Aalderstroom en Westerstroom worden ondieper gemaakt. Ter voorbereiding hierop start de aannemer begin september met het verwijderen van bagger uit de Westerstroom.

Medio oktober wordt ter hoogte van de visvijver in het natuurgebied een zandsproei-installatie opgesteld. Via deze installatie wordt er zand in de waterloop gesproeid, waardoor de bodem hoger komt te liggen. De aanvoer van dit leemhoudend zand begint eind oktober, en verloopt via een transportroute met rijplaten.


Meer informatie over dit project

De herinrichting van het beekdal Nieuwe Drostendiep is al enige jaren in voorbereiding. De partners Provincie Drenthe, Natuurmonumenten, Stichting het Drentse Landschap, Agrarische Natuur Drenthe, gemeente Coevorden, waterschap Vechtstromen en de Initiatiefgroep Drostendiep werken samen om het beekdal Nieuwe Drostendiep opnieuw vorm te geven voor landbouw, weidevogels en voldoende, veilig en schoon water.