Nieuwe drostendiep: werken in het broedseizoen

Gepubliceerd op 10 april 2025

Het broedseizoen is een bijzondere tijd voor vogels. Wanneer vogels precies beginnen met broeden, verschilt per soort en is afhankelijk van het weer. Daar passen we onze werkzaamheden op aan. Een ecoloog is nauw betrokken bij de uitvoering, zodat we de natuur zo min mogelijk verstoren.

Tijdens het broedseizoen mogen we nesten, eieren en broedende vogels niet storen. Daarom wordt er bijvoorbeeld geen beplanting gekapt en de werkzaamheden worden zorgvuldig gepland. Voordat we beginnen met nieuwe werkzaamheden, doen we een ecologische controle. Zo kijken wij of er geen nieuwe nesten zijn gebouwd of dat er andere beschermde soorten in het werkgebied zijn.

Maatregelen in de deelgebieden

In deelgebied Huismaten maaien we het gras kort en houden we dat goed bij door het elke week te maaien. Door het gras kort te houden zullen vogels niet gauw een nest maken op de grond tussen het gras. Ook worden er vogelverschrikkers en rood-witte linten aangebracht om te voorkomen dat vogels een nest gaan maken en zullen ze een andere, rustige plek zoeken.

In deelgebied Broeklanden wordt er tijdens het broedseizoen bijna geen werk uitgevoerd, zodat de vogels ongestoord kunnen broeden.

De maatregelen zijn echter geen garantie dat er geen broedvogels op het terrein gaan zitten. In afstemming met de aannemer wordt het werk aangepast en zorgen we ervoor dat we deze plekken niet verstoren. Door bijvoorbeeld plekken te markeren waar we zien dat nesten terugkeren. Op deze plekken maaien we dan tijdelijk niet. Daarnaast ronden we werkzaamheden per perceel af, zodat er zo snel mogelijk weer ruimte is voor de vogels om te broeden.

Wat gebeurt er verder?

Hoewel we nu midden in het broedseizoen zitten, zijn we met verschillende werkzaamheden bezig. De Westerstroom krijgt een verbinding met het Nieuwe Drostendiep. We verstevigen de bodem en oevers met klei zodat het water van de Westerstroom naar het Nieuwe Drostendiep stroomt. De huidige constructie in de Boksloot, bekend als het “orgel”, wordt verwijderd. Verder renoveren we een bestaande stuw (een schuif waarmee we de waterstand kunnen regelen) in de Kerkhorstenleiding. Tot slot wordt er een nieuwe voetgangersbrug geplaatst.

In deelgebied Huismaten verwijderen we de bovenste laag grond met gras en planten. Door de toplaag te verwijderen, krijgen we ruimte voor nieuwe, gezonde natuur met soortenrijke hooilanden. De grond wordt beschikbaar gesteld aan plaatselijke boeren voor hun land. Om de afvoer van water te regelen, plaatsen we langs de Broeklanden betonduikers . Deze betonnen buizen liggen onder de grond en voeren water af. Daarnaast plaatsen we verschillende stuwen in het gebied.