Project informatie
Om de waterkwaliteit en het waterleven in het Schoonebeekerdiep te verbeteren worden de stuwen vispasseerbaar gemaakt. Een vispassage zorgt ervoor dat vissen heen en weer kunnen zwemmen tussen hun leefgebied en paaigronden. Daarnaast worden oevers natuurvriendelijk ingericht met moerassige, glooiende oevers en vissenbossen aangelegd, waar vissen en andere waterdieren kunnen rusten en leven.
We gaan onderzoeken of de bestaande vispassages bij 2 stuwen nog goed werken. Indien nodig worden deze aangepast. Daarnaast gaan we bij een andere stuw een nieuwe vispassage maken.
Bij het Schoonebeekerdiep ter hoogte van het Bargerveen wordt over een lengte van 8 kilometer een natte natuurzone van maximaal 14 meter breed aangelegd. Deze natte natuurzone bestaat uit natuurvriendelijke oevers (plekken met ondieper water en meer begroeiing en schaduw) en oevers die tijdelijk onder water liggen (plas-dras oevers).
De aanleg van deze natte natuurzone draagt bij aan het verlagen van de neerslag van stikstof bij het Bargerveen. Daarnaast zorgt deze herinrichting ervoor dat overtollig water vanuit Buffer Zuid bij het Bargerveen goed opgevangen kan worden in het Schoonebeekerdiep.
Bekijk hier de sfeerimpressie van de herinrichting van het Schoonebeekerdiep.
We gaan in het Schoonebeekerdiep aan de slag, zodat de beek voldoet aan de eisen vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW). De KRW is de belangrijkste Europese richtlijn als het gaat over de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater. Al het water in Nederland moet eind 2027 een goed leefgebied zijn voor de planten en dieren die er thuis horen.
Een natuurvriendelijke inrichting van waterlopen zorgt voor meer biodiversiteit in en direct langs het water. En voor vissen is het van groot belang dat zij heen en weer kunnen zwemmen tussen hun leefgebied en paaigronden. Vispassages helpen hen hierbij.
Daarnaast draagt de herinrichting van het Schoonebeekerdiep bij aan een verbetering van de waterkwaliteit en het opvangen van water ten zuiden van het Bargerveen.
Zo werken we aan waterkwaliteit, duurzaamheid en klimaatverbetering.
Het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van het Schoonebeekerdiep is eind november 2023 tijdens 2 inloopavonden gepresenteerd aan omwonenden, belangenverenigingen en geïnteresseerden. Op basis van de gesprekken tijdens en na deze informatieavonden zijn er in het voorlopig ontwerp kleine aanpassingen gedaan en zijn we tot een definitief ontwerp gekomen. Dit is in april 2024 gepresenteerd tijdens een inloopavond.
Eind oktober 2024 zijn de werkzaamheden gestart in het oostelijke deel van het Schoonebeekerdiep. De uitvoering van de werkzaamheden zal een jaar in beslag nemen.
Bij dit project werken we samen met Duitse partners zoals Vechteverband.
Daarnaast worden diverse partijen bij de plannen betrokken, zoals Bestuurscommissie Bargerveen, Dorpsbelang Nieuw Schoonebeek, Schoonebeek en Weijerswold, Stichting Tussen Beek en Veen, LTO (land en tuinbouw organisatie) afdeling Schoonebeek, Gemeentes Emmen en Coevorden, Provincie Drenthe, pachtboeren en grondeigenaren.