Vecht bij Mariënberg


In dit project werken wij onder andere aan de vismigratie op de Vecht. In de Vecht komen verschillende vissoorten voor, maar voor een groot aantal vissen is de Vecht niet passeerbaar door bijvoorbeeld stuwen. Deze vissen zwemmen vanaf de zee of vanuit het IJsselmeer de Vecht op. Dankzij vispassages en nevengeulen zorgen we ervoor dat vissen stuwen kunnen passeren.

De bestaande vistrap bij Mariënberg is voor veel vissoorten niet te passeren en wordt daarom aangepast. Daarnaast is in 2024 de stuw aangepast, zodat we het waterpeil sneller en nauwkeuriger kunnen sturen. Dat is nodig, omdat we steeds vaker te maken krijgen met weersextremen. Hoosbuien met plaatselijk veel neerslag in korte tijd zorgen voor wateroverlast en in de zomerperiode zien we langere perioden van droogte. Met de aangepaste stuw voorkomen we zoveel mogelijk de schade voor bijvoorbeeld de landbouw en de natuur die hierdoor kan ontstaan.

Contact

Profielfoto Joost Koelen website

Heeft u vragen over het project, neem dan contact op met Joost Koelen, projectleider van dit project.

Dit kan via telefoonnummer 088 220 33 33.

Project updates

Er zijn op dit moment nog geen updates voor dit project.

Project informatie

Subsidie

In de Vecht komen verschillende vissoorten voor, maar voor een groot aantal vissen is de Vecht niet passeerbaar. In dit project werken wij aan de vismigratie op de Vecht en passen we onder andere de vistrap bij Mariënberg aan.

Voor dit project ontvangt het waterschap subsidie in het kader van POP3(het derde plattelandsontwikkelingsprorgamma van de EU) (het derde plattelandsontwikkelingsprorgamma van de EU) vanuit het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO) en de provincie Overijssel.

logo_provincie Overijssel

Logo Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland