Wij passen de huidige vistrap aan, zodat vissen langs de stuw kunnen zwemmen. Hiermee voldoen wij aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). De KRW is de belangrijkste Europese richtlijn als het gaat over schoon oppervlaktewater en grondwater en het verbeteren van leefgebieden voor flora en fauna. Al het water in Nederland moet eind 2027 een goed leefgebied zijn voor de planten en dieren die er thuishoren.
In de Vecht komen 32 vissoorten voor, maar slechts 10 soorten zijn snel genoeg om, tegen de stroom in, de stuw bij Mariënberg te passeren. Door de vistrap aan te passen, kunnen meer vissoorten de stuw passeren.
Kijk voor meer informatie over de KRW op de Kaderrichtlijn Water
In de loop van de jaren is de Vecht steeds verder gekanaliseerd en is het natuurlijke karakter van de rivier steeds verder verdwenen. Met de aanpassingen die wij doen geven we de Vecht meer ruimte en een natuurlijker verloop. Door het toevoegen van meer natuurlijke elementen aan de Vecht ontstaat een ‘half natuurlijke laaglandrivier’. Dit doen wij door de Vecht goed passeerbaar te maken voor vissen, het toevoegen van plekken waar vissen kunnen paaien (het voortplantingsgedrag van vissen) en het stimuleren van diverse biotopen. Deze biotopen zijn van belang voor het versterken van de biodiversiteit in de Vecht. Daarom kijken wij ook naar aanpassingen in de nevengeul.
De stuw bij Mariënberg is in 2024 aangepast. De hydraulische aandrijving van de stuwschuiven zijn vervangen door een nieuw toekomstbestendig tandheugelsysteem. Door de nieuwe aandrijvingen kan het waterpeil van het bovenstroomse gebied van de stuw beter gestuurd worden. Dat is nodig, omdat we steeds vaker te maken krijgen met weersextremen.
De stuw is in 2024 aangepast en in gebruik genomen. Hierdoor zijn wij in staat om het water op de Vecht sneller en nauwkeuriger te sturen.
Op dit moment zijn wij bezig met de voorbereidingen voor de vistrap. De verwachting is dat wij medio 2025 starten met de werkzaamheden.