Veelgestelde vragen & antwoorden
Het Willem Wolthuispad wordt aangepast. Ter plaatse wordt de nieuwe route aangegeven. Tijdens de werkzaamheden wordt er voor een tijdelijke omleiding van de route gezorgd. Er kan gebruik gemaakt worden van bestaande en/of nieuwe onderhoudspaden
Het Willem Wolthuis pad gaat voor een deel over de onderhoudspaden van waterschap Vechtstromen. Vechtstromen doet het onderhoud van de onderhoudspaden. De gemeente voert het maaibeheer uit. Het pad sluit aan op het Vechtdalpad van het wandelnetwerk Vechtdal.
In het plan zijn geen permanente ligplekken en/of voorzieningen voor overnachting voorzien. De boulevard beschikt over 200 meter aanlegplaatsen.
De aanleg van een botenhuis zit niet in de plannen van gemeente Hardenberg, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen mogelijkheid is. Wellicht is dit bijvoorbeeld als burgerinitiatief in te vullen. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met hoogwater.
Ja, daar voldoet het plan aan.
Open water kan risico’s opleveren voor kinderen die niet zwemvaardig zijn. In het plan is rekening gehouden met voorzieningen om uit het water te komen. Daarnaast is het ook de verantwoordelijkheid van ouders/verzorgers om kinderen te wijzen op de risico’s en in de gaten te houden. De kade zelf ligt ongeveer 30 cm boven het waterpeil en aan de overkant is een flauw talud.
In het ontwerp van het Stadsfront is rekening gehouden met een grotendeels inclusieve inrichting. Dat betekent dat het gehele gebied geschikt is voor rolstoelgebruikers.
Ja, die komen er.
Het verharden van het volledige Willem Wolthuispad is niet voorzien in de plannen.
De ontwikkeling van Vechtrijk Gramsbergen kan een impuls geven aan ontwikkelingen in het omliggende gebied. Deze ontwikkelingen vallen niet binnen het project Vechtrijk Gramsbergen. De gemeente heeft inmiddels budget beschikbaar gesteld om voor dit gebied een visie op te stellen.
Het in te richten deel bestaat uit een haven met boulevard, park en speelvoorzieningen. Het overige deel blijft agrarisch gebied.
Het lijkt een mooie locatie voor het vuurwerk te zijn. De gemeente staat open voor het idee mits het aan de benodigde veiligheidseisen voldoet.
De diepgang sluit aan bij de maximale dieptes van de sluizen in de Vecht. Deze bedraagt minimaal 1,1 meter.
De overstort (noodvoorzieing in een rioolstelsel waarmee bij grotere buien regenwater en verdund rioolwater op het oppervlaktewater wordt geloosd) komt uit in de afwateringsloot die vervolgens in de Vecht uitmondt. Overstortwater komt dus niet in de nevengeul terecht. Een overstort is een noodvoorziening voor als het extreem regent en het riool dit water niet aan kan. Dan gaat de overstort in werking. Het overtollige water wordt dan direct in sloten geloosd, zodat het niet op straat komt.
Tijdens de uitvoering zal er archeologische begeleiding plaatsvinden. Een archeoloog kijkt mee tijdens de graafwerkzaamheden.
Waar mogelijk zal visueel aandacht worden besteed aan de voormalige locatie van het kasteel.
Op onderstaande tekening is te zien waar de inlaat komt.
De toegang naar de stuw blijft bestaan, zodat de stuw bereikbaar blijft. De kruising met de inlaatconstructie vindt plaats door middel van twee grote duikers.
De nevengeul is een vistrap op zich. De lokstroom die de nevengeul veroorzaakt, is een soort navigatie voor vissen. Als er weinig water stroomt zal de nevengeul als vispassage minder gaan functioneren. Voor die situatie bouwen we een kleinere vispassage naast de inlaatconstructie. Daarnaast is er ook nog een vispassage langs stuw De Haandrik. Deze wordt door vissen voornamelijk gebruikt als er veel water afgevoerd wordt. De lokstroom voor vissen vindt dan voornamelijk in de Vecht zelf plaats als gevolg van hoge waterafvoeren. Zo kunnen vissen hun weg blijven vinden.
Het gebied wordt een ‘kruiden- en faunarijk grasland’. Hier kunnen dieren van profiteren. Het gebied blijft boomloos. We leggen een poel aan voor verschillende dieren, waaronder de knoflookpad. Het gebied wordt op een natuurlijke manier beheerd.
Nee, doordat er geen bemesting meer mag plaatsvinden, zal de bovenste voedselrijke laag op den duur minder voedselrijk worden en dus verschralen.
Nee, het gebied langs de nevengeul is een rustgebied. Daarom zal dit gebied, net als in de huidige situatie, niet toegankelijk zijn voor wandelaars. Er kan gewandeld worden op de onderhoudspaden langs de sloot, de Vecht en op de aangegeven routes (Willem Wolthuispad en Vechtdalpad). Zo kunnen wandelaars op afstand genieten van het rustgebied en wordt voorkomen dat er verstoring optreedt voor verschillende flora- en faunasoorten.
Als er te weinig water beschikbaar is om zowel water door de Vecht als de nevengeul te laten stromen, dan heeft de nevengeul voorrang op de Vecht.
De ontwerpen zijn doorgerekend. Daarmee hebben we in beeld wat de effecten op de grondwaterstanden in de omgeving zijn. Deze effecten zijn terug te vinden in het projectplan [verwijzing]. Bovendien monitoren we na de uitvoering de grondwaterstanden door middel van peilbuizen.
Als er schade is, dan moet dat gemeld worden bij het waterschap. Een commissie gaat daarna onderzoek doen naar de oorzaak. Als dit het geval is in het kader van de veranderende grondwaterstand, dan wordt dit gecompenseerd. Dit wordt ook wel ‘nadeelcompensatie’ genoemd. Waterschap Vechtstromen werkt met de zogeheten ‘nadeelcompensatieverordering’.
Ja, deze risico's zijn meegenomen. Er is onderzoek gedaan naar risico’s op de insleep van vogelgriep. De conclusie is dat als gevolg van de nieuwe inrichting er geen verhoogd risico is.
Dit is nu nog niet bekend. Dit gaat in samenspraak met de aannemer, zodra deze bekend wordt.
U kunt de actuele planning voor het project terugvinden op onze website: www.vechtstromen.nl/vechtrijkgramsbergen, onder het kopje planning.