Zo maaien we bij Vechtstromen


Startscherm maaienfilm
video: Vechtstromen maaibeleid

Waterschap Vechtstromen beheert ruim 3.700 kilometer watergangen. Om deze in goede staat te houden, voeren wij het hele jaar door onderhoud uit zoals maaien.

Elk jaar maaien we bodems en oevers van sloten, beken, kanalen en rivieren.

Bij het maaionderhoud heeft de aan- en afvoer van water prioriteit. We houden hierbij rekening met de omgeving zoals de landbouw, de natuur en het verbeteren van de biodiversiteit. Dit doen we door bijvoorbeeld minder vaak te maaien, meer maaisel af te voeren en hier en daar stukken niet te maaien.

Het maaionderhoud in beken en sloten is vooral bedoeld om het waterpeil goed te houden. Ook voor de stand van het grondwater is een goed waterpeil belangrijk. Bovendien vertraagt begroeiing de af- en aanvoer van water en werkt het als een groene stuw. Door te maaien kunnen we wateroverlast voorkomen.

Elke watergang is anders. Op plekken waar dit kan laat het waterschap de begroeiing langer staan. Zo ontstaat soortenrijke natuur met meer schuil- en broedgelegenheden voor insecten, zoogdieren en vogels.

Bij het maaien van brede onderhoudspaden en natuurvriendelijke oevers houden we zoveel mogelijk rekening met het broedseizoen. Het wordt daardoor soms wel wat lastiger om over deze onderhoudspaden te wandelen.

Per beek of sloot bekijken we hoe vaak en wanneer we maaien. Hierbij letten we op de veiligheid van onze medewerkers en de omgeving. Het is belangrijk dat we andere taken -zoals het bestrijden van muskusratten (knaagdier van 1,5-2 kg dat sinds de vorige eeur in Nederland voorkomt de oevers en dijken kan ondermijnen)- goed uit kunnen blijven voeren. Ook de weersomstandigheden bepalen waar, wanneer en hoe vaak we moeten maaien.

Bij de maaiwerkzaamheden komt maaisel vrij. Waterschap Vechtstromen wil meer maaisel hergebruiken. Het afgevoerde maaisel kan als bodemverbeteraar verwerkt worden in de landbouw. Dit zorgt dat in landbouwgrond water beter vastgehouden wordt.

Het afvoeren van het maaisel zorgt er ook voor dat de grond langs de beken en sloten minder voedselrijk wordt. Hierdoor ontstaat na verloop van tijd een meer gevarieerde begroeiing en meer biodiversiteit. En dát zorgt weer voor een betere kwaliteit van het water voor planten en dieren!

Kijk voor meer informatie over Waterschap Vechtstromen en het maaibeleid op onze website.