Vechtstromen werkt aan duurzaamheid


Wist u dat we met onze Energiefabriek al groene stroom maken voor ons beheergebied? En een aantal zonneparken levert de energie voor onze rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ook energie uit (riool)water en het benutten van biomassa zoals maaisels zien wij als goede duurzame energiebronnen.

Door zelf stroom op te wekken, vergroening van ons werk en het zuinig omgaan met grondstoffen werkt Vechtstromen met bijvoorbeeld projecten maximaal mee aan een duurzame leefomgeving.

Samenwerking

Om steeds meer duurzame energie te gebruiken en op te wekken, werken we samen met gemeentes en andere partijen, zowel nationaal als internationaal. Waterschap Vechtstromen neemt deel aan de Regionale Energie Transitie (RES).

Zonneparken voor rioolwaterzuiveringen

We zuiveren jaarlijks het afvalwater van 805.000 inwoners en bedrijven. Hiervoor is veel energie nodig. Om dit zo duurzaam mogelijk te doen, maken wij daar waar mogelijk gebruik van zonneparken bij onze rioolwaterzuiveringen. De zonnepanelen leveren de helft van de energie om al het water te zuiveren. Zo zijn er parken aangelegd in onder andere Oldenzaal, Vroomshoop en Coevorden.

Duurzame energie, circulaire economie en vergroening

elektrische auto (foto Brigitte Broekert)

Vechtstromen wil energieneutraal worden. Oftewel: geen energie meer gebruiken die zorgt voor CO2-uitstoot. In een circulaire economie worden grondstoffen efficiënt ingezet en opnieuw toegepast, zonder schadelijke effecten voor mens en milieu, nu en in de toekomst. Daarnaast gaan wij meer aandacht geven aan ecologie en biodiversiteit.

Projecten energietransitie

beluchter RWZI coevorden

We willen het percentage duurzame energieopwekking voor eigen concern vasthouden en verhogen. Reductie van lachgasemissies in het zuiveringsproces. Van poep zoveel mogelijk stroom maken. 
En anticiperen we op de uitdagen van de toekomst zoals wateroverlast en verdroging.

Contact

Stefan Nijwening

Heeft u vragen over duurzaamheid? Neem dan contact op met Stefan Nijwening. Dit kan via het contactformulier of door te bellen naar 088 220 3333.