CATCH
Een North Sea Region Interreg project
Hoe kunnen middelgrote steden anticiperen op de klimaatverandering en extreme weersomstandigheden? Met het project CATCH gaan we met provincie Overijssel, Universiteit Twente, de gemeenten Enschede en Zwolle en 7 Europese partners uit Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, op zoek naar antwoorden op deze vraag.
CATCH staat voor ‘water sensitive Cities: the Answer To CHallenges of extreme weather events’. Ofwel vertaalt naar het Nederlands: water bewuste steden: antwoord op extreme weersomstandigheden. Fundament onder het CATCH project is de theorie van de water sensitive cities (bekijk filmpje). Kort gezegd is een water sensitive city een stad die water integraal meeneemt in de ontwikkeling van de stad.
Onze watergraaf over CATCH:
“Als lead- partner van deze samenwerking ben ik erg blij met de goedkeuring van het project CATCH. We krijgen de komende jaren vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Meer wateroverlast door bijvoorbeeld hoosbuien, maar ook langere perioden van droogte. Hierop zijn we nog onvoldoende voorbereid. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het hoog water in een stad als Münster. Daar viel op 28 juli 2014 300 millimeter regen in zeer korte tijd en veroorzaakte 140 miljoen aan schade in de stad. Met CATCH zoeken we internationaal naar antwoorden en maatregelen voor met name middelgrote steden, om onder andere schade te voorkomen en de leefbaarheid van de stad te waarborgen. Klimaatverandering overstijgt grenzen, daarom is het prachtig dat we dat samen met zoveel Europese partners kunnen doen”.