Start groeiseizoen: water vasthouden waar het kan
We starten het groeiseizoen met grondwaterstanden die op verschillende plekken in ons gebied lager zijn dan normaal voor de tijd van het jaar. Dit levert voorlopig nog geen droogte problemen op. In een gemiddelde zomer zijn de grondwaterstanden aanmerkelijk lager. Komend weekeind wordt het wat wisselvallig weer, daarna zet het droger weertype door. Komende dinsdag start het groeiseizoen voor natuur en landbouw. We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Wij hebben onze stuwen, daar waar het niet tot overlast leidt, hoger gezet om water vast te houden.
Grondwaterstanden
Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zich onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Dit betekent niet dat de grondwaterstand zo laag is als in de zomer, maar dat het relatief laag is voor deze tijd van het jaar. In een gemiddelde zomer is de grondwaterstand aanmerkelijk lager. We houden de situatie in ons hele gebied scherp in de gaten, en waar het mogelijk is, zetten we de stuwen op een hoger peil om water vast te houden. Met de huidige weersverwachting zal de grondwaterstand de komende week dalen.
Oppervlaktewater
Met het oppervlaktewater proberen we onder meer de grondwaterstanden te beïnvloeden. Dat is erg ingewikkeld en afhankelijk van heel veel dingen. Zoals het weer, de weersvoorspellingen, de kenmerken van de bodem en het gebied en de hoeveelheid regen die al is gevallen. Of juist niet. Elke situatie is anders en daarom hebben we het ook vaak over maatwerk. Onze peilbeheerders staan hierover in nauw contact met grondgebruikers.
Daar waar de omstandigheden gunstig waren, zijn we dit jaar al vroeg begonnen met het vasthouden van water (stuwen op zomerstand). Tegelijkertijd zijn er door de extreem natte winter ook plekken waar nog water op het land staat. Daar voeren we wel water af, ook om meer ruimte te creëren voor eventuele (hoos)buien die nog kunnen komen. We wegen dus continue af waar we water vast kunnen houden om droogte tegen te gaan en waar we water af moeten voeren om overlast te voorkomen.
Er is de afgelopen 30 dagen weer veel minder regen gevallen dan normaal voor deze tijd van het jaar en voor de komende week wordt ook weinig regen voorspeld. Omdat we nog aan het begin van het groeiseizoen staan is de watervraag nog niet zo hoog, we voeren daarom voorlopig nog geen water aan uit andere gebieden, mocht dit nodig zijn zullen we hier mee starten.
Actuele situatie en verwachting rivieren
Het weekeind is wat wisselvalliger en kan er hier en daar een bui vallen. Na het weekeind zet het droge weertype voort. De maximumtemperaturen lopend komende week op naar maximaal 20 graden.
Momenteel heeft de Vecht bij Emlichheim een afvoer van 10 m3/s. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer op de Vecht gaan dalen.
Bij Gronau heeft de Dinkel momenteel een afvoer van 1 m3/s. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer op de Dinkel weer dalen.
Ook voor de Regge wordt een dalende waterstand verwacht.
De afvoer van het Afwateringskanaal bij Gramsbergen is momenteel 7 m3/s en gaat volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer hier ook dalen.
Neerslag afgelopen 30 dagen
Vanaf 1 april tot 1 oktober houden we het neerslagtekort of -overschot bij. Dat is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de hoeveelheid water die verdampt. Wanneer er meer neerslag valt dan er verdampt hebben we een neerslagoverschot.
Op dit moment meten we de hoeveelheid neerslag per 30 dagen. Op weerstation Twenthe zien we een neerslag van ongeveer 11 mm, terwijl dat normaal rond deze tijd van het jaar 57 mm is.
In het noorden van ons gebied, op weerstation Hoogeveen, is de afgelopen 30 dagen een hoeveelheid neerslag van 26 mm gemeten. Normaal meten we daar rond deze tijd van het jaar een neerslag van ongeveer 58 mm.