Inzicht in grondwateronttrekkingen
Het klimaat verandert en we krijgen steeds vaker te maken met weersextremen zoals veel regen in korte tijd en langere periodes van droogte. In die droge periodes is het voor agrariërs vaak noodzakelijk om gewassen te beregenen om een goede oogst te behalen. Dit is belangrijk voor het voortbestaan van het agrarische bedrijf.
Onttrekken van water
Tegelijkertijd zien we in tijden van droogte dat er discussie ontstaat in de maatschappij over grond- en oppervlaktewateronttrekkingen. Dat kan gaan om onttrekkingen ten behoeve van de drinkwaterwinningen, voor industriële bedrijven of bouwputten. Maar ook over onttrekkingen voor beregening van gewassen. Vooral die laatste krijgt nogal eens (overmatig) aandacht omdat de grote haspelinstallaties en sproeiers in het oog springen. Dit in tegenstelling tot de industriële onttrekkingen en de onttrekkingen voor drinkwater, die zijn veel minder zichtbaar.
Maar hoe groot de hoeveelheid water is die wordt onttrokken voor beregening van gewassen precies is, ten opzichte van andere groepen onttrekkers, dat weten we niet. We hebben echter als waterschap wel de wettelijke taak om inzicht te hebben in waar grondwaterbronnen liggen en hoeveel water er uit die bronnen wordt onttrokken.
Om die reden gaan wij in 2025 alle agrarische ondernemers actief benaderen met de vraag om alle grondwaterbronnen inzichtelijk te maken. Op een later tijdstip gaan we dan ook daadwerkelijk het waterverbruik registreren. Want door te meten en te registeren weten we waar we het over hebben, als het gaat over grondwateronttrekkingen voor beregening. Deze gegevens kunnen ons helpen bij het verder ontwikkelen van een grondwatersysteem dat meegroeit met de klimaatontwikkelingen zodat we ook in de toekomst iedereen zo lang mogelijk van water kunnen voorzien.
Voordat we daadwerkelijk gaan starten, gaan we eerst beginnen met een pilot.