Nieuws in de Landbouw
Bespuiting mais; let op bufferstrook!
Wij hebben geconstateerd dat bij veel percelen tot op de insteek mais gezaaid is. Enkele loonwerkers hebben ons benaderd en gevraagd hoe hier mee om te gaan. Bespuit men het hele perceel mais of zijn er bufferzones die moeten worden aangehouden? Belangrijk is dat de loonwerkers goed afstemmen met de agrariër hoe breed zijn bufferstrook is, zodat er geen bespuiting plaatsvindt op een bufferstrook.
Aanwijzingen nutriënt verontreinigde-gebieden en rol waterschap
Het onderwerp aanwijzing nutriënt verontreinigde-gebieden heeft de afgelopen tijd tot menig verhitte discussie geleid. Niet verwonderlijk, want de impact van die aanwijzing is groot voor de agrarische sector. Een geluid dat we regelmatig horen is dat de aanwijzing op basis van sterk verouderde gegevens is gemaakt en dat daardoor de inspanningen van de agrarische sector de afgelopen jaren niet zijn meegenomen. We snappen dat dit beeld ontstaat, maar het is gelukkig niet terecht.
Vernieuwde STORL-regeling: inzameling lege verpakkingen en resten gewasbeschermingsmiddelen
In 2023 is de vernieuwde regeling van Stichting Opruiming Restanten en Lege Verpakkingen in de Landbouw (STORL) van start gegaan. Deze regeling houdt in dat agrarische ondernemers in de open teelten en glastuinbouw en loonwerkers kosteloos lege én gespoelde plastic cans (verpakkingen) van gewasverzorgingsproducten kunnen inleveren. Deze inzameling gebeurt elk jaar, dus ook in 2024 en daarna.
NVWA controleert gebruik oppervlaktewater bij teelt van aardappelen en tomaten
Om bruinrot te voorkomen, geldt in Nederland voor bepaalde gebieden een verbod op het gebruik van oppervlaktewater bij de teelt van tomaten, consumptie- en zetmeelaardappelen. Voor pootaardappelen geldt zelfs een landelijk verbod. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen weken in enkele gebieden waar een onttrekkingsverbod van oppervlaktewater voor de aardappelteelt geldt, gecontroleerd op het gebruik van oppervlaktewater.
Toepassen absorberende onderlaag bij inkuilen heeft positief effect op waterkwaliteit
Wanneer perssappen of percolaat in het oppervlaktewater terecht komen ontstaat er zuurstofgebrek en sterft het leven in het water af. Een absorberende onderlaag onder het kuilvoer houdt perssappen vast, voorkomt zo het wegstromen en bevordert ook nog eens de voederwaarde van het kuilvoer.
Openstelling actie Bezem door de middelenkast verruimd
De openstelling van de actie Bezem door de middelenkast in Overijssel en Noorderzijlvest is verlengd tot en met 3 november 2021. Bovendien kunnen alle agrariërs en loonwerkers in Overijssel zich nu aanmelden, dus ook veehouders die geen Boeren-voor-Drinkwater-deelnemer zijn.
Bezem door de middelenkast Overijssel van start!
Deelnemers aan Boeren voor Drinkwater, loonwerkers en agrariërs in plantaardige sectoren in Overijssel kunnen van september tot en met december 2021 kosteloos en anoniem restanten van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen inleveren.
Aanpassing teeltvrije zone als alternatief voor drukregistratie langs oppervlaktewater
Verdubbeling teeltvrije zone bij watervoerende waterlopen en een vaste teeltvrije zone van 75 cm voor alle gewassen langs droge sloten vanaf teeltseizoen 2021.
Gelieve geen afwatering te graven naar sloten waterschap
Geulen of sleuven graven naar sloten van het waterschap is niet de bedoeling. Het waterschap heeft begrip voor omstandigheden dat agrariërs een geul of sleuf voor oppervlakkige ontwatering aanleggen. Deze moeten, na de afwatering, weer gedicht worden. Hier hoort het herstel van de onderhoudspaden en taluds ook bij.
Gescheiden afvoer van perssappen, percolaat en hemelwater
Schoon regenwater mag worden geloosd op het oppervlaktewater. Voor perssap en percolaat uit de gras- en maïskuil geldt dat niet. Perssappen en percolaat komen vooral vrij bij de opslag van snijmaïs en natte bijproducten.