Bodem van onschatbare waarde voor agrariër en waterschap


In de strijd tegen droogte is onze bodem een belangrijke plek om water op te slaan. Hoe beter de structuur van de bodem, hoe meer opslagcapaciteit, en hoe minder er gesproeid hoeft te worden in tijden van een neerslagtekort. Niet alleen het grondwater kan de wortels van gewassen beter bereiken, ook neerslag wordt opgeslagen in de bodem in plaats van dat het wegstroomt.

Hoe werkt dat nu in die bodem?

Een vruchtbare en lossere bodem waar ruimte is voor water is een bodem waar veel bodemleven in zit. Bodemleven dat bestaat uit zichtbaar leven zoals regenwormen en kleine insecten, maar ook microscopisch leven zoals bacteriën, schimmels, protozoa en nematoden. Samen vormen ze een soort samenleving die als het goed gaat elkaar in evenwicht houdt. Door al dat leven heeft de bodem een lossere structuur en veel nutriënten (voedingsstoffen voor planten, veelal stikstof en fosfaat) (onder andere de mest van verschillende soorten bodemleven). De planten kunnen ook dieper wortelen en beter bij het dieper liggende grondwater. Ruimte voor water en goede voorwaarden om gewassen goed te laten groeien.

Als een bodem arm is aan bodemleven kost het wel wat moeite om die bodem weer te optimaliseren. Hoe doe je dat nu? Eigenlijk door een soort transplantatie. Je zorgt dat je je bodem bemest met een compost waar al het bodemleven dat jouw bodem mist wel in zit. En dat bodemleven moet dan een nieuwe ondergrondse samenleving op bouwen. Soms gaat dat in een paar keer bemesten goed en soms heb je wat langer nodig. Misschien is je bodem zo arm, dat het even tijd kost voordat de nieuwe bevolking goed kan overleven. Maar het kan weldegelijk! Zelfs in gebieden waar men het niet voor mogelijk hield.