Wasplaatsen van (spuit)machines
Schoon water met behoud van gewasbeschermingsmiddelen (GBM)!
Hoe voorkomen we het afstromen van gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlaktewater bij het schoonmaken van spuitmachines? In de praktijk blijkt dat veel (spuit)machines op het erf worden schoongemaakt. Door bijvoorbeeld het spoelen van veldspuiten, poot- en of zaaimachines en lege verpakkingen op het erf, kunnen er resten van GBM in het riool of de sloot terecht komen. Een probleem dat de kwaliteit van het oppervlaktewater èn het behoud van middelen bedreigt. Als middelen namelijk in te hoge concentraties in het oppervlaktewater (blijven) voorkomen, kunnen ze verboden worden, waardoor middelen uit de handel verdwijnen. Samen met agrarische ondernemers willen we deze afvalwaterstroom met GBM naar het oppervlaktewater en riolering beëindigen.
Hoe leg ik mijn wasplaats aan?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het aanleggen van een wasplaats met (biologische) zuivering op agrarische bedrijven. Wilt u meer weten over de wasplaats op uw bedrijf of bent u van plan een wasplaats aan te leggen, neem dan contact op met Roel Koekoek (088 220 32 97)
Financieel aantrekkelijk
Voor de investering in de aanleg van een zuivering is subsidie beschikbaar. Vanuit Landbouw op Peil Overijssel Vechtstromen (LoP) bestaat de mogelijkheid om een ondersteunende bijdrage van 40% te ontvangen voor de aanleg van een wasplaats met zuivering. De maximale bijdrage bedraagt € 10.000,– per bedrijf. Kijk voor meer informatie bij de subsidiepagina's.
Belastingvoordeel met de regeling MIA/Vamil
De aanschaf van een wasplaats met zuiveringssysteem komt in aanmerking voor de regeling Milieu-investeringsaftrek (MIA) en afschrijving op een door uzelf te bepalen tijdstip (Vamil-regeling).
Kijk voor meer informatie op de Milieulijst MIA/Vamil, op de website van RVO: bedrijfsmiddelcodes F2345.