Vetafscheiders
Hoe voorkom ik vet in mijn riool? Gebruik een vetafscheider en vetslibput.
Afvalwater gaat in de meeste gevallen via het riool naar een waterzuivering (RWZI (rioolwaterzuivering)). De RWZI is in het beheer van het waterschap. Wanneer er in het riool afvalwater vet en olie terechtkomt, veroorzaakt dit verstoppingen en storingen op de RWZI. Dit is niet wenselijk en brengt extra kosten met zich mee. Bedrijven die voedingsmiddelen bereiden en afvalwater lozen met daarin oliën en vetten dienen dit via een zogenoemde vetafscheider en slibvangput te doen. Dat zijn bijvoorbeeld vis- en vleesverwerkende bedrijven, bakkerijen en horecabedrijven.
Vet en olie in het afvalwater
Vet en olie in geloosd afvalwater zet zich af in het riool, de afvalwaterpompen en de RWZI. (rioolwaterzuivering) Hierdoor vermindert de afvoercapaciteit van het riool. Doordat de rioolbuis dichtslibt wordt het afvalwater bij heftige regenbuien niet snel genoeg afgevoerd via het gemengde rioolstelsel. Dit kan mogelijk tot een lokale overstroming leiden. Stollend vet belemmert het functioneren van rioolafvalwater, pompen en RWZI’s. Het lozen van (plantaardige & dierlijke) oliën of vetten op de riolering is daarom ongewenst.
Wanneer gebruik van een vetafscheider
Wanneer u bedrijfsmatig voedingsmiddelen bereidt is het verplicht een vetafscheider te plaatsen. Een vetafscheider voorkomt lozing van oliën en vetten in het afvalwater en draagt dus bij aan het voorkomen van problemen, overlast en schade. De verplichting tot het plaatsen van een vetafscheider is geregeld in de milieuwetgeving. Tijdens controles van bijvoorbeeld een gemeente, waterschap of omgevingsdienst wordt op bovenstaande punten gecontroleerd. Als u niet voldoet aan de wetgeving zijn wij genoodzaakt om handhavend op te treden.
Hoe werkt een vetafscheider
Vetafscheiders zijn er in verschillende uitvoeringen en afmetingen. Een leverancier geeft voor ieder type vetafscheider aan hoeveel vet het kan vasthouden. Dit geldt ook voor de hoeveelheid bezinkbaar materiaal, ook wel aangeduid als slib. Deze gegevens zijn terug te vinden in de productspecificatie of het typeplaatje van de vetafscheider. Als vuistregel geldt dat de vetafscheider geleegd moet worden als de opdrijvende laag (olie/vet) 16 cm dik is.
Aandachtspunten vetafscheider
Wanneer u een vetafscheider aanschaft, zijn er 5 belangrijke aandachtspunten waar u rekening mee moet houden.
1. Zorg voor voldoende capaciteit
De capaciteit van de vetafscheider dient te zijn afgestemd op de hoeveelheid te verwerken afvalwater. Via een berekeningstool kan worden berekend welke capaciteit de vetafscheider moet hebben in relatie tot de mate waarin afvalwater vrijkomt. Het gaat hier om de huidige of te realiseren afvalwater situatie maar het is ook verstandig toekomstige ontwikkelingen in ogenschouw te nemen. De berekening vindt plaats op bijvoorbeeld type keuken of industrie of op basis van aanwezige keukenapparatuur zoals een vaatwasser, aantal tappunten of zelfreinigende combisteamers. Belangrijk is dat het water niet te hard door de vetafscheider stroomt, zodat vaste delen kunnen bezinken en drijvende delen zoals vet kunnen gaan drijven en daardoor dus in de vetafscheider achter blijven. Voor een juiste capaciteitsberekening en voor advies over vetafscheiders verwijzen we u naar Kenniscentrum Infomil (www.infomil.nl).
2. Gebruik schoon water na reiniging
De vetafscheider moet gevuld zijn met water om goed te kunnen functioneren. Tijdens reinigingswerkzaamheden wordt de vetafscheider volledig leeggemaakt. Hierdoor is het mogelijk de wanden/keerschotten te reinigen en de vetafscheider op eventuele technische gebreken te controleren. Na reiniging moet u de vetafscheider weer vullen met schoon water. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker dat een vetafscheider na het reinigen gevuld wordt met water. U kunt voor het reinigingsproces een onderhoudscontract aangaan met de leverancier.
3. Gebruik de juiste zeep
De leverancier van de afscheider kan u vertellen wat de werking van het schoonmaakmiddel is en of u het in combinatie met een vetafscheider kunt gebruiken. Neem geen onnodig risico en laat de prijs voor de aanschaf van een schoonmaakmiddel niet doorslaggevend zijn! Uiteraard mogen geen middelen (zoals zepen, oplosmiddelen, enzymen etc.) rechtstreeks in de vetafscheider worden gebracht. Dit verstoort de goede werking van de vetafscheider.
4. Stem temperatuur schoonmaakwater af op vetafscheider
Warm water zorgt ervoor dat vet vloeibaar blijft. In te warm afvalwater zal er geen goede scheiding van vet plaatsvinden omdat het vet niet zal opdrijven en stollen. Om deze reden is het niet wenselijk om met te hoge temperatuur schoon te maken. Indien u toch langdurig schoonmaakt met temperaturen boven de 60 graden dient u daar rekening mee te houden bij de aanschaf van een vetafscheider. Laat u adviseren door uw leverancier.
5. Zorg voor het juiste onderhoud
De vetafscheider moet zodanig vaak worden geïnspecteerd dat de goede werking kan worden gegarandeerd. De vuistregel is dat wanneer er meer dan 16 centimeter vet op de vetafscheider drijft of wanneer er meer dan 50% slib in de afscheider zit tussen de schotten, deze geledigd moet worden (zie afbeelding pagina 2). De inhoud van de vetafscheider is bedrijfsafval en dient te worden afgevoerd naar een erkende verwerker waarbij de afvoerbon minimaal 5 jaar bewaard moet blijven in de afvalstoffenboekhouding. Denkt u eraan dat bij het onderhoud de vetafscheider gecontroleerd wordt op technische gebreken. Wordt er een technisch mankement geconstateerd, verhelp dit dan zo snel mogelijk voor een optimale werking van uw vetafscheider.
Zelf uw vetafscheider controleren?
Op welke punten kunt u zelf als ondernemer uw vetafscheider controleren? Onze checklist helpt u hierbij.
- Is er doorslag van vet waargenomen in het openbare riool of de afvoerleiding van de vetafscheider? Zo ja, neem contact op met uw leverancier en laat de installatie en afvoer vrij maken van vetresten.
- Is de drijflaag van vet en olie >16 cm of is de sliblaag >50% vulling tussen de schotten? Zo ja, dan moet de vetafscheider worden geledigd. Het kan zijn dat de ledigingsfrequentie moet worden geïntensiveerd.
- Zijn er afgiftebewijzen van vethoudend afval afkomstig uit de vetafscheider (erkend inzamelaar) aanwezig van de afgelopen 5 jaar? Zo nee, neem contact op met het bedrijf dat uw vetafscheider ledigt.
- Zijn er beschadigingen of technische mankementen zichtbaar? Zo ja, neem contact op met het bedrijf dat de lediging en onderhoud van de afscheider voor u verzorgd en herstel schade en/of mankementen.
Alle bovenstaande checklist punten worden tijdens een bedrijfscontrole ook door de inspecteur van bijvoorbeeld een gemeente, waterschap of omgevingsdienst beoordeeld. Als u niet voldoet kan er handhavend worden opgetreden.
Meer informatie
Voor aanvullende informatie en vragen kunt u contact opnemen met de medewerkers van de afdeling Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving van waterschap Vechtstromen via 088–220 3333 of info@vechtstromen.nl